fbpx

Zoveel meer dan afvallen

Goed vegetarisch voedsel

Zoveel meer dan afvallen

Er zijn van die perioden waarin mijn goede gewoonten wat naar de achtergrond schuiven. Dat ik het niet meer hélemaal doe zoals ik het ooit bedoeld had. En dat is oké. Een adempauze mag en het hoeft niet altijd perfect.

Je kent het wel
Zo heb ik het de afgelopen maand even los gelaten. Het is niet dat ik niet meer heb gesport, wel veel minder. Werk was druk, er stond veel op het spel. En door een flinke lijst aan voedselintoleranties mocht ik onverwachts een hoop niet meer eten, waar ik niet gelijk de juiste mindset voor had, gezien de drukte. Uiteraard wil ik graag gezond zijn, dus ik heb me er aan gehouden. Gezonde voeding gegeten, maar ook veel voeding dat wel mag, maar dat niet bepaald gezond is. Chips enzo. Glutenvrije koekjes. Maiscrackers met pure hagelslag. Je kent het wel. Veel ook.

Snelle suikers
Het is eigenlijk raar dat we ons ertoe moeten zetten om gezond te eten, terwijl het zo voor de hand ligt. Gezond eten is wat we van nature zouden eten, wat ons lichaam nodig heeft en van ons vraagt. Ik heb geen buikpijn na een salade met veel groenten, wel na een zak chips. 

Waarom is het dan zo verleidelijk te grijpen naar koekjes, chocola en hartige snacks? Omdat we stress hebben en zoeken naar snelle suikers. Duizenden jaren geleden hadden we stress als een beer achter ons aanrende. Nu hebben we stress bij binnenkomende app’jes, agendameldingen, alles dat we nog moeten doen, alles dat al gedaan had moeten zijn, noem maar op. En we zijn het gewend. Onze smaakpapillen passen zich rap aan naar wat we dagelijks eten. Of om emoties niet zo hard te hoeven voelen en er vooral niet mee te dealen.

Cut the crap
We zijn een maand verder, de druk is er een beetje af, maar niet van mijn buik zeg maar. Logisch. Sinds zondag heb ik weer de ruimte goed aan de slag te gaan. Met een enorme zin. Nu ik toch zoveel van mijn lijst moet schrappen, waarom niet gelijk het moment aangrijpen het echt goed en gezond te doen? Mezelf oplappen. En dat betekent kappen met alle crap. Geen bewerkte voedingsmiddelen en geen suikers meer. 

Afvallen als bijwerking
Drie dagen verder en ik voel me al een heel ander mens. En komt van alles boven drijven wat ik al wist, maar nu des te meer weer ervaar. Veel mensen eten gezond om af te vallen. Maar gezond eten gaat om zóveel meer. Afvallen zou een leuke bijwerking zijn – als je het al nodig zou hebben. Gezond eten gaat voor mij in eerste instantie om gezond te worden èn te voelen. Omdat ik mezelf dat gun vooral ook. Ik doe mezelf geen plezier met iedere dag heel veel chocolade eten, ook al denk ik dat in het moment. In de sugar rush. 

Herstellen en je goed voelen
Gezond eten is mezelf herstellen. Mezelf bevrijden van de buikklachten en hopelijk verminder ik daarmee zelfs de MS. Alles staat tenslotte met elkaar in verbinding. “Let food be thy medicine” (Hippocrates). Je lichaam herstelt zichzelf met de juiste brandstof. Dag giftige zooi! Hallo fit en energiek gevoel.

Geen ontploft gevoel
Door gezond te eten sta ik bewuster in het leven, en in de keuken ook. Niet meer snaaien in de voorraadkast. Automatisch spendeer ik bewuster meer tijd met familie, maak ik tijd om te sporten, pak ik vaker een boek. Door gezond te eten stap ik zonder ontploft gevoel in bed. Ik kan beter slapen en ben de volgende dag productiever. 

Weg met die sugarfog
Hoe verleidelijk geraffineerde suikers ook zijn (en het zit in zoveel verwerkt), ik weet dat het me versuft en verslapt. Me chagrijnig maakt zodra ik niet een nieuw shot kan nemen – als de koekjes op zijn. Gezonder eten geeft me zoveel meer dan alleen een rush. Ik ben veel meer gefocust gedurende de dag.

Waar wil ik over drie maanden zijn?
Weten dat ik bewust mijn lichaam op een goede manier voed, maakt niet alleen mijn lichaam alert en blij, maar ook mezelf. Ik doe iets waar ik op lange termijn zoveel voordeel uithaal. Als ik dit nu niet zou doen en over drie maanden terugkijk, ben ik niet zo heel blij met mezelf. Ik voel me dan in ieder geval niet gezonder. En doe het dan waarschijnlijk ook op andere vlakken wat minder. Het is een heel simpele rekensom. Goede gewoonten – goed eten, slapen, sporten en dealen met stress – zorgen voor meer gezondheid, rust, geluk en productiviteit.

M&M’s-etende partner
Het klinkt als een open deur. En toch doen veel mensen het niet. Misschien wel door enkel te denken aan gewicht verliezen, aan hoe je eruit ziet op het strand in de zomer. Hoewel dat een motiverende gedachte kan zijn, weten jij en ik allebei dat met een M&M’s-etende partner naast je op de bank, we die kilootjes veel te gemakkelijk voor lief nemen. Het gaat zoals het gaat. Maar je echt fit, gezond en gelukkig voelen. Is dat dan niet de moeite waard?

Balans hoort erbij
Mag ik dan nooit meer een chocolaatje? Natuurlijk wel. Balans hoort juist bij de goede gewoonten. Doorslaan alleen niet. Maar ik maak eerst deze challenge af: in een maand tijd mijn lichaam resetten. Het leek zo zwaar, geen suiker meer eten. En nu, middenin het proces? Hoewel de verleidelijke snackgedachten heus weleens opduiken, voelt het goed er niet aan toe te geven. Het maakt me sterker. Ik mag het wel, maar ik wil het niet.

See you on the other side! 

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button