Heb jij vaker gehoord dat je wat minder lief mag zijn? En zie je er tegenop iemand te confronteren of wat stelliger je grenzen aan te geven? Dan sta je niet alleen. Niet iedereen staat namelijk altijd vooraan, de mening te verkondigen. We zijn allemaal anders. Maar dat betekent niet dat jij een gedaanteverwisseling moet doormaken om zogenaamd op iemand anders z’n niveau voor jezelf op te komen.
Vergeet die grote mond
Natuurlijk kan het soms handig zijn een ‘grote mond’ te hebben. Als dat al een optie voor je is. Maar dat is wat ons betreft zeker niet het eerste om op te oefenen. Herinner je je die ene leraar van vroeger, die gewoon zichzelf was en juist zachter ging praten? Waar na een tijdje de hele klas muisstil was? (Waar hij een klein beetje zichtbaar van genoot?)
Vergeet dus het liefst maar gelijk al die goedbedoelde adviezen dat je ‘meer bitchy’ moet zijn om je ‘mannetje’ te staan in de wereld. Laten we beginnen met jezelf te zijn. En definiëren wat het eigenlijk is om iemand te confronteren en/of je grenzen aan te geven. De actie van confronteren ligt idealiter voor het moment dat je grens is overschreden.
Vaak voel je dit duidelijk aankomen
Het is je misschien al eens overkomen. Stel: je hebt al een vol geplande dag, en een collega wil ineens een urgente opdracht over de schutting kieperen. Of stel: een familielid komt op visite en heeft er een handje van met een slokje te veel op bijzonder vervelende opmerkingen te maken. Je hebt vast zelf wel een levendig voorbeeld in je hoofd.
Het is op dat moment zaak dat je stevig in je schoenen staat, en iemand duidelijk kunt maken wat er op dat moment volgens jou aan de hand is. En wat er nu in jouw belevenis anders moet. Immers: jouw grens staat op het punt overschreden te worden. Zie je: duidelijk. Niet onvriendelijk of bitchy. Veel mensen verwarren duidelijke taal met onvriendelijk (met name van vrouwen. Er wordt niet vaak gezegd dat mannen haar op de tanden hebben.) Maar laat je door dit laatste zeker niet uit het veld slaan.
Mensen hebben altijd een mening, wat je ook doet.
Je kunt dus gewoon jezelf zijn
Je kunt dus gewoon jezelf zijn. En variëren in de mate waarin je meegaand wilt en kunt zijn, naar het punt toe dat je absoluut krachtig met die vuist op tafel moet slaan. Afhankelijk van de situatie. Dat is een kwestie van voor jezelf scherp hebben tot waar jouw tolerantie (van jezelf) mag liggen. En oefenen in de stappen die je kunt nemen. Oefenen in wat je kunt zeggen (ook om te voorkomen dat de situatie per ongeluk uit de hand loopt), in je eigen taal. En oefenen in de houding die je hierbij aanneemt.
Het is een onderdeel dat aan bod komt in ons programma. Als je voor jezelf opkomt en tegelijkertijd bij jezelf blijft, heb je een belangrijke stap voor jezelf gemaakt. Je hebt durven confronteren, op de voor jou beste manier. Waar je je goed bij voelt. Los nog van de uitkomst. Met elke overwinning sta je weer sterker voor de volgende keer. En zul je merken dat je het vanzelf vaker toepast. Je ziet er niet meer tegenop iemand te confronteren.