Wie bepaalt wie je bent?

Wie bepaalt wie je bent, en wat je zou moeten doen? “Ik!” zou je denken. Maar, denk je ook heel overtuigend ‘Ja!” op de vervolgvraag: heb je dat tot nu toe bewust bepaald? Misschien wel. Geweldig! Je bent daarin redelijk uniek. Veel mensen weten diep van binnen dat ze gevormd zijn door wat ze hebben meegemaakt, door hoe ze zijn opgegroeid. ‘Ze zijn gewoon wie ze zijn.’ En veel mensen doen wat ze doen omdat anderen dat van ze verwachten. Omdat het ‘zo hoort’. Of omdat er niet veel andere keus lijkt te zijn. 

Allereerst: dat geeft niet. Zeker niet als jij toevallig helemaal op je plek zit. 

Je identiteit is niet het probleem

Die identiteit die we allemaal hebben geconstrueerd, is niet echt een probleem. Die heeft je houvast gegeven. Daar heb je veiligheid uit ontleent. Je hoefde er niet over na te denken. Je bènt dat beroep, dé dochter of zoon van, vriend of vriendin.

Je idee dat je alleen die identiteit bent. Dat je daaraan vastgeklampt moet blijven, terwijl je je gevangen voelt. Dat is wel een probleem. Dat weerhoudt je namelijk van verder te groeien. Je in vrijheid voort te kunnen bewegen. Het weerhoudt je van te kijken naar waar die identiteit (en achterliggende overtuigingen) vandaan komt. En waar je nu eigenlijk werkelijk naar verlangt en gelukkig van wordt. Naar jezelf krachtig kunnen neerzetten, krachtiger dan ooit tevoren. Omdat je gelooft, en omdat je weet dat je meer bent en meer kunt.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt

Het mooie: bepalen wie je precies bent en wat daarbij hoort, jij bent de enige die daar echt over gaat. En je woont ook nog eens in een land waar dat kan. Als je het gevoel hebt dat je niet echt jezelf kunt zijn, dat je beperkt wordt door wie of wat dan ook. Is het dan niet tijd om alleen al uit dat idee te breken?

Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt. Ook al heb je een dikke hypotheek. Ook al ben je getrouwd, met of zonder kinderen. Ook al heb je alleen voor dat vak geleerd. Ook al voel je een donkere wolk om je heen. Wat daarvoor nodig is, is moed. En de wil om meer voor jezelf te creëren. Trainer Chantal beschreef haar eigen ervaring hierin drie jaar geleden in dit artikel

Wat anderen daar ook van vinden. Hoe het ook afwijkt. Wie bepaalt wie je bent? Jij. En jij mag jij zijn.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant