Weg met met lijden en lijnen

Weg met met lijden en lijnen

Vroeger dacht ik dat je voor een slank lichaam moest afzien. Keihard lijden en doorstaan. Pas als ik zwaar oncomfortabel en buiten adem mijn rondje had uitgerend ervoer ik een klein moment van euforie. Blij dat ik mezelf ertoe gezet had en volgehouden had, voornamelijk voor die armzalige 300 calorieën die ik verbrand had. Andere keren sleepte ik mezelf naar de sportschool. Waar ik opzag tegen een routinerondje apparaten.

Hoe ik dacht over lijnen
Vroeger dacht ik dat ik moest lijnen met een boterham slankie smeerkaas (the horror). Of dat je gore theetjes moest drinken. Of een bepaald zone-dieet moest volgen. Of moest vasten. En nog wel duizend voorbeelden die uiteindelijk niet werkten voor mij. Ook qua eten was het een kwestie van volhouden en doorzetten, dacht ik. Op wilskracht. Vaak voor een korte termijndoel. Omdat ik slanker wilde zijn. Waar op zichzelf niets mis mee is.

Maar al die gedachten mogen zo in de prullenbak. En mijn oude motivaties erbij.
Ik schrijf dit omdat er juist al zoveel over geschreven is. Dat dit dé methode of dat dé manier is voor een slank en gelukkig lichaam. Er zijn veel manieren om te bereiken wat je bereiken wilt. En er zijn er een paar die voor mij wel echt werken, die ik graag met je wil delen.

Meer energie
Allereerst is mijn motivatie nu mijn gezondheid. Ik was op zoek naar manieren om meer energie over te houden aan het einde van de dag. Toen ik een sport op een tijdstip vond die voor mij werkte (vroeg in de morgen) en bovendien leuk was (extreem belangrijk), merkte ik dat ik in no-time van mijn rugpijn (van het achter de laptop zitten) afkwam en me zoveel fitter voelde. Een slanker en sterker lichaam was een mooie bijkomstigheid.

Me licht voelen
Ik was het zat constant een vol en opgeblazen gevoel te hebben. Ik merkte dat eten direct effect had op mijn energie. Eten dat zwaar viel, liet me ook daadwerkelijk zwaar voelen. Het is logisch dat als mijn lichaam harder moet werken om veel en bewerkt eten te verteren dat dat ook meer energie kost. Ik wilde me licht en energiek voelen, niet zwaar en uitgeblust. Met uitproberen, betekende dat voor mij voornamelijk onbewerkt (dus vers bereid) eten, met veel groenten en fruit. En me dus vooral niet tot de taks toe vol eten, maar mezelf zeker ook niet uithongeren.

Lange termijn
Net als het sporten kwam de overtuiging dat ik mezelf moet helpen uit een ongezonde situatie te komen. En dat kon niet door mezelf uit die situatie te straffen. De insteek was dus niet: “dit mag ik niet meer.” Of “ik moet volgens deze regels leven.” Maar meer: “waar heeft mijn lichaam nu behoefte aan, en wat heb ik eraan op de lange termijn?”

Geen afscheid
Tuurlijk. Ik zou altijd zin in chocolade kunnen hebben. Of in koekjes. Maar daar voelde mijn lichaam zich niet lekkerder door. Die wetenschap en het feit dat er zeker een afkick moest gebeuren (want mijn smaakpapillen moesten even resetten voordat ze al die natuurlijke ingrediënten weer goed konden waarderen) zorgden voor een veel gemakkelijker afstand. Afstand, geen afscheid. Want natuurlijk neem ik nog weleens een koekje of chocola.

Relaties versterken
Mezelf rigoureus alles ontzeggen zou mijn relatie met eten niet versterken. Zo overigens ook mijn relatie met sport (instant feel good als ik sport, zonder over mijn grenzen te gaan), met slaap (op tijd naar bed, zonder volle buik) en uiteindelijk dus ook mijn relatie met mezelf. Voor mezelf zorgen gaat beter als ik doe wat bij me past vanuit een positieve mindset. En vanuit die positie gaat álles vanzelf beter, ook werk en relaties met anderen.

Workshop Goede Gewoonten
Omdat ik denk dat dit voor heel veel mensen geldt, hebben we vanuit Doyo Trainingen de Workshop Goede Gewoonten ontwikkeld. Een twee uur durende workshop waarbij deelnemers bewust gemaakt worden van de kracht van positieve gedachten, maar ook tools aangereikt krijgen om echte veranderingen te maken.

Vooral veel plezier
Als iemand me twee jaar geleden had gezegd: “Over twee jaar heb je nog steeds MS, met vlagen zelfs ernstiger dan nu, maar je bent dan wel drie keer zo sterk.” zou ik die persoon niet geloofd hebben. Het was pas toen ik de dingen anders ging benaderen dat er een wereld voor me open ging. Of je nu wel of niet de workshop gaat volgen, ik hoop dat ook jij misschien geïnspireerd bent en vooral veel plezier ervaart in welke stap je ook als eerste neemt om iets te versterken: sporten, voeding of uitgerust naar je werk gaan. Alles beïnvloedt elkaar. Trust me. De rest volgt vanzelf.

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button