fbpx
 

Waarom maak ik me zo snel druk?

Waarom maak ik me zo snel druk?

Er is vooral niets mis met je als je in het dagelijkse leven veel stress en onrust ervaart. Ook al kan dat wel zo voelen. Je hebt je vast weleens afgevraagd: “Waarom maak ik me zo snel druk?” of “Waarom raken de dingen me zo snel?” Daar is een simpel antwoord op, dat je diep van binnen ook wel weet: je bent snel betrokken. Je geeft erom. Je vindt het belangrijk wat mensen van je (werk) vinden, of dat iets rechtvaardig is. Maar je wilt ‘het’ vooral ook zelf goed doen.  

Dat je erom geeft is helemaal niet erg.

Dat je erom geeft is helemaal niet erg. Dat wil je juist! Het leven uitzitten zonder ook maar ergens een gevoel van betrokkenheid bij te hebben, is geen vol en rijk leven. Het vuurtje hoeft dus zeker niet uit. Maar hetgeen waar je om geeft: dat mag je wel bewust kiezen. Zodra je je dat aanleert, is het vanzelf gemakkelijker je minder op te winden over de zaken die er (eigenlijk) niet zo toe doen. Dat wat voor jou minder belangrijk is, zou je kunnen adresseren. Maar het hoeft niet meer onder je huid te kruipen. Dit vergt oefening, en het is fijn en aan te raden om daar in het begin wat extra inzichten, praktische handvatten en begeleiding bij te krijgen.

Ik ken trouwens genoeg mensen in mijn omgeving die juist altijd al heel goed zijn in de schouders ophalen. (Niet ikzelf. Ik heb dat echt moeten leren.) Zij hebben dat “Waarom maak ik me zo snel druk?” totaal niet. Dat wil niet automatisch zeggen dat zij er niet om geven. Sommigen mensen zijn van nature nu eenmaal heel relaxed, of afwachtend of meegaand. Of dit allemaal. Anderen hebben het principe ‘om de juiste dingen geven’ al heel goed onder de knie. En hebben al geleerd niet direct uit zware emoties te reageren. 

Het principe van je minder snel druk maken.

Dit principe is enorm essentieel voor jouw welzijn (en stressniveau). Juist nu, eind 2021, het tweede ‘corona-jaar’. De stress- en burn-out klachten blijven maar stijgen. Dat is niet gek: omgaan met tegenslagen, ziekte, en constant (thuis en op het werk) anticiperen op nieuwe maatregelen vraagt enorm veel. Het ziekteverzuim onder personeel, maar ook onder ondernemers, is mede daardoor vergroot. 

Maar daar is zeker wel iets aan te doen. Heel veel. Door te investeren in jezelf, je persoonlijke ontwikkeling te versnellen en je veerkracht te vergroten. Niet alleen om te voorkomen dat je langdurig uitvalt (al is dat alles waard), maar juist ook te groeien als mens. Scherper te zien waar je voor staat, waar je nu werkelijk naar verlangt en ook daar duidelijk uitdrukking aan kunnen geven.

Om daar het vuurtje vol voor te laten vlammen.

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En vindt The Office (US) geniaal.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button