Waarom maak ik me zo snel druk?

Er is vooral niets mis met je als je in het dagelijkse leven veel stress en onrust ervaart. Ook al kan dat wel zo voelen. Je hebt je vast weleens afgevraagd: “Waarom maak ik me zo snel druk?” of “Waarom raken de dingen me zo snel?” Daar is een simpel antwoord op, dat je diep van binnen ook wel weet: je bent snel betrokken. Je geeft erom. Je vindt het belangrijk wat mensen van je (werk) vinden, of dat iets rechtvaardig is. Maar je wilt ‘het’ vooral ook zelf goed doen.  

Dat je erom geeft is helemaal niet erg

Dat je erom geeft is helemaal niet erg. Dat wil je juist! Het leven uitzitten zonder ook maar ergens een gevoel van betrokkenheid bij te hebben, is geen vol en rijk leven. Het vuurtje hoeft dus zeker niet uit. Maar hetgeen waar je om geeft: dat mag je wel bewust kiezen. Zodra je je dat aanleert, is het vanzelf gemakkelijker je minder op te winden over de zaken die er (eigenlijk) niet zo toe doen. Dat wat voor jou minder belangrijk is, zou je kunnen adresseren. Maar het hoeft niet meer onder je huid te kruipen. Dit vergt oefening, en het is fijn en aan te raden om daar in het begin wat extra inzichten, praktische handvatten en begeleiding bij te krijgen.

Ik ken trouwens genoeg mensen in mijn omgeving die juist altijd al heel goed zijn in de schouders ophalen. (Niet ikzelf. Ik heb dat echt moeten leren.) Zij hebben dat “Waarom maak ik me zo snel druk?” totaal niet. Dat wil niet automatisch zeggen dat zij er niet om geven. Sommigen mensen zijn van nature nu eenmaal heel relaxed, of afwachtend of meegaand. Of dit allemaal. Anderen hebben het principe ‘om de juiste dingen geven’ al heel goed onder de knie. En hebben al geleerd niet direct uit zware emoties te reageren. 

Het principe van je minder snel druk maken

Dit principe is enorm essentieel voor jouw welzijn (en stressniveau). Juist burn-out klachten maar blijven stijgen. Omgaan met tegenslagen, ziekte en veranderingen vraagt enorm veel. Maar daar is zeker wel iets aan te doen. Heel veel. Door te investeren in jezelf, je eigen basis te versterken en daarmee je veerkracht te vergroten. Niet alleen om te voorkomen dat je langdurig uitvalt (al is dat alles waard), maar juist ook te groeien als mens. Scherper te zien waar je voor staat, waar je nu werkelijk naar verlangt en ook daar duidelijk uitdrukking aan kunnen geven.

Om daar het vuurtje vol voor te laten vlammen.

Ontdek niet alleen wat je wilt veranderen, leer ook hoe!

Bij Doyo kan je terecht voor programma’s, trainingen en teamdagen die inzicht geven, je bewuster maken, inspireren en versterken. Of je zelfstandig ondernemer bent, professional bij een organisatie of als particulier mee wilt doen. Het gaat om het mens àchter je dagelijkse rollen.

Dit vind je misschien ook interessant