fbpx

Waar begint een sociale en duurzame economie?

Waar begint een sociale en duurzame economie?

Met z’n allen gaan we door een pandemie heen. Bedrijven hebben het zien te redden. De crisis overleven. En dan? Opbouwen. ‘Duurzaam opbouwen’ lees ik her en der. Om de economie duurzaam en sociaal te maken. 

Waar begint dat precies?
Goede afspraken maken. Verstandig(er) met inkomsten omgaan. Producten en diensten laten bijdragen aan een veilige en duurzame toekomst. Het is geweldig als we dit moment kunnen benutten er gezamenlijk sterker uit te komen. Maar wat zijn de stappen dáárvoor? Hoe zit het met de mensen die in dienst zijn. De (eigen) kijk op duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Organisaties van binnen naar buiten sterk maken. Beginnend bij de bron. 

Wiens verantwoordelijkheid
Niet iedere organisatie voelt zich verantwoordelijk voor de gezondheid van haar personeel. ‘Is dat niet ieders eigen verantwoordelijkheid?’ Als personeel langdurig ziek is, niet lekker in de vel, zich constant zorgen maakt, zijn (waardevolle) bijdrage in het proces niet ziet, zal de organisatie daar zelf onder te lijden hebben. Om duurzame en sociale producten en diensten te leveren, is het handiger ook duurzaam en sociaal te zíjn. 

Leading by example
Als je het mij vraagt begint een duurzame en sociale economie niet eens bij de mensen in dienst, het personeel. Het begint bij degenen in charge, zij die de organisatie leiden. Het begint bij goed werkgeverschap wíllen bieden. Verantwoordelijkheid wíllen tonen. Leading by example. Investeren in de mensen. Er als werkgever voor zorgen dat je je eigen persoonlijk leiderschap vergroot èn datzelfde het personeel aanbiedt. Elkaar vooruit helpen.

Persoonlijk leiderschap
Dat begint bij mensen de ruimte geven actief, bewust en met plezier aandacht te besteden aan hun mentale en fysieke gezondheid. Zodat ook zij zelf verantwoordelijkheid gáán nemen. Zien en ervaren waar zij zelf invloed op hebben, met meer inzichten, voldoening en toewijding aan het werk gaan, de wereld mooier maken. Er is geen moment te vroeg om daarin te investeren. 

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button