Voorbij de quick fix

Voel je de noodzaak dat er echt iets moet veranderen? Dan kun je ervan uitgaan dat je meer nodig hebt dan een ‘quick fix’. Natuurlijk: als je huis in brand staat, moet je het eerst blussen. Dat is een quick fix. Dat zorgt er niet voor dat je huis nooit meer in brand vliegt. Als je nu in een burn-out zit, zul je het eerst een poos rustig aan moeten doen en herstellen, voordat je ruimte hebt om meer te kunnen dan dat. Ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt gaat voorbij de quick fix.

De quick fix heb je hard nodig in een crisis. Die is dan voor de hand liggend en onmisbaar. Wat veel mensen niet beseffen is dat zij ook buiten crisistijd vaak iets gemakkelijks of snels kiezen, om hun doel te bereiken. 

Wat wil je echt bereiken?

Daarom kiezen zoveel mensen bijvoorbeeld voor alweer een nieuw dieet. Om snel het gewicht te bereiken, waarmee zij denken gelukkig te zijn. Of dat echte verandering is, moet op langere termijn dan nog blijken. Afhankelijk van je situatie kun je waar je hiermee naar verlangt vertalen naar ‘je lekker in je vel voelen’. Of nog wat dieper: ‘oprecht blij met jezelf ongeacht wat de weegschaal aangeeft’. De manier waarop je jezelf voedt kan symptoom zijn van iets wat je structureler kunt doorbreken dan met een dieet. Die quick fix zou voor iemand anders begraven in het werk kunnen zijn. Of verlangen naar een huis in het bos. Of verlangen naar instant succes. 

Het is handig eerst je doel onder de loep te nemen. Waarom wil je dit werkelijk?

Een echte verandering gaat ver voorbij die quick fix. Het gaat om het vergroten van je bewustzijn. Je oprecht verdiepen in jezelf. Het gaat om het opdoen van belangrijke inzichten en die weten te vertalen naar de (re)acties in jouw leven. En daar net zo lang mee oefenen en toepassen totdat het meer en meer vanzelf gaat. 

Zelf een sterke basis ontwikkelen

Het is fijn je dat proces eigen te maken. Het zelf te doen. Misschien wel met begeleiding. Maar zelf. Want uiteindelijk kan geen enkele ‘goeroe’ met magische toverspreuken jou dát laten beleven, wat jij helemaal zelf voor elkaar krijgt als je je niet-helpende patronen hebt doorbroken. Of op een goede manier door tegenslagen bent gekomen. Juist omdat je het zelf doet, zorgt dat voor zoveel meer empowerment. Je hebt dan alles zelf in handen. En een sterke basis ontwikkeld. 

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt en helpen we je zelf die verandering te maken. Ondertussen gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant