fbpx
 

Voorbij de quick fix

Voorbij de quick fix

Als je de noodzaak voelt dat er nu echt iets moet veranderen, kun je ervan uitgaan dat je meer nodig hebt dan een ‘quick fix’. Natuurlijk: als je huis in brand staat, moet je dat eerst blussen. Dat is een quick fix. Dat zorgt er niet voor dat je huis erna nooit meer in brand vliegt. Als je nu in een burn-out zit, zul je het eerst een poos rustig aan moeten doen en herstellen, voordat je ruimte hebt om meer te kunnen dan dat. Ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt gaat voorbij de quick fix.

De quick fix heb je hard nodig in een crisis. Die is dan voor de hand liggend en onmisbaar. Wat veel mensen niet beseffen is dat zij ook buiten crisistijd vaak iets gemakkelijks of snels kiezen, om hun doel te bereiken. 

Naar welk doel verlang je eigenlijk?

Daarom kiezen zoveel mensen bijvoorbeeld voor alweer een nieuw dieet. Om snel het gewicht te bereiken, waarmee zij denken gelukkig te zijn. Of dat echte verandering is, moet op langere termijn dan nog blijken. Afhankelijk van je situatie kun je waar je hiermee naar verlangt vertalen naar ‘je lekker in je vel voelen’. Of nog wat dieper: ‘oprecht blij met jezelf ongeacht wat de weegschaal aangeeft’. De manier waarop je jezelf voedt kan symptoom zijn van iets wat je structureler kunt doorbreken dan met een dieet. Die quick fix zou voor iemand anders begraven in het werk kunnen zijn. Of verlangen naar een huis in het bos. Of verlangen naar instant succes. 

Het is handig eerst je doel onder de loep te nemen. Waarom wil je dit werkelijk?

Een echte verandering gaat ver voorbij die quick fix. Het gaat om het vergroten van je bewustzijn. Om te onderzoeken waar je werkelijk naar verlangt. Je oprecht verdiepen in jezelf. Het gaat om het opdoen van belangrijke inzichten en die weten te vertalen naar de (re)acties in jouw leven. En daar net zo lang mee oefenen en toepassen totdat het meer en meer vanzelf gaat. 

Wat is echte empowerment?

Het is fijn je dat proces eigen te maken. Het zelf te doen. Misschien wel met begeleiding. Maar zelf. Want uiteindelijk kan geen enkele ‘goeroe’ met magische toverspreuken jou dát laten beleven, wat jij helemaal zelf voor elkaar krijgt als je je niet-helpende patronen hebt doorbroken. Of op een goede manier door tegenslagen bent gekomen. Juist omdat je het zelf doet, zorgt dat mede voor zoveel meer zelfvertrouwen en inzicht.

Dat gaat voorbij de quick fix. Dat is verandering. Je hebt dan alles zelf in handen. En echte empowerment. 

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (o.a. the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En lacht nog steeds om The Office.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button