fbpx
 

Uit de ratrace breken

Uit de ratrace breken

Wat is de ratrace en waarom voelt het als zo’n bevrijding, uit de ratrace breken? Een belangrijk kenmerk van de ratrace is dat je doorgaand bezig bent iets te bereiken. Wat je ook doet, aan het einde van de dag heeft dat niet opgeleverd waar je zo naar verlangd hebt. Omdat iedereen in je omgeving (ogenschijnlijk) hetzelfde doet, ben je je misschien niet bewust dat het ook anders kan.

Er zijn verschillende signalen waardoor je een ratrace kunt ervaren:

Ratrace 1: Geen rust voordat je je doel bereikt hebt.

Ben je voor je gevoel altijd naar een doel aan het toewerken? Met de gedachte als je dát bereikt hebt, je dan gelukkig bent. Of rust hebt. Maar voordat je er bent, heb je alweer nieuwe ideeën. En daarmee stel je weer nieuwe doelen. Op het moment dat je je doel bereikt hebt, ben je allang bezig met iets nieuws. Je hebt nooit tijd om even stil te staan, of tijd om jezelf te waarderen om wat je behaald hebt. Wanneer is het ooit echt goed? Wanneer kun je even ontspannen?

Ratrace 2: Je voelt je vast in de waan van de dag.

Van het moment dat je opstaat tot het moment dat je weer naar bed gaat lijkt alles helemaal vastgelegd. Je hebt veel te doen, en voelt je enorm verantwoordelijk. Voor je gezin, je werk, het huishouden, je naasten. Er moet altijd wel iets gebeuren, hoe dan ook. Als mensen je vragen hoe het gaat is je antwoord steevast: “Druk!” Je voelt je vaak moe, soms zelfs al in de ochtend. Cafeïne is je grootste vriend. Je leeft van vakantie naar vakantie. En zelfs dan vraag je je af of je wel genoeg oplaadt. Hoe lang je het zo nog trekt.  

Ratrace 3: Je zoekt constant naar geluk.

Je sprokkelt steeds momenten van geluk bij elkaar. Een verse cappuccino, een nieuwe aankoop, jezelf trakteren op een massage. Het maakt je gelukkig. Even. Maar dat voortdurende gevoel van onbehagen lijk je niet van je af te kunnen schudden. Je mist een gevoel van voldoening en/of betekenis en/of het frisse enthousiasme van iets nieuws. En hoewel er niets mis is met jezelf een cadeautje te gunnen: het geeft je niet dát gevoel. Dat je met het juiste bezig bent. Iets belangrijks, voor jou of voor anderen. 

Ook jij kunt uit de ratrace breken.

Of je nu één signaal ervaart of eigenlijk alledrie de signalen van een ratrace herkent: weet dat je daar niet in hoeft te blijven. Het is heel goed mogelijk uit de ratrace te breken. Daarvoor is meer nodig dan een nieuw doel, een pauze van de waan van de dag, of het kopen van alweer een nieuw kledingstuk. Je kunt dat zelf aangaan natuurlijk. Of je daarbij laten begeleiden. Zodat je weer meer energie ervaart, en een groot gevoel van vrijheid, rust en zelfvertrouwen. 

Kun jij die switch maken?

Waar begint dat? Door te onderzoeken wie jij bent achter de rollen die je dagelijks invult. En belangrijke vragen te beantwoorden. Wie ben jij? Wat heb je meegemaakt en hoe sta je nu in het leven? Waar verlang je naar?

Hoe kun jij die switch maken? Van niet enkel te reageren op verwachtingen van jezelf en je omgeving. Naar congruent te doen wat bij jou past. Wat er ook gebeurt in de wereld. In welke omstandigheden dan ook. Uiteindelijk verlangen de meeste mensen precies daarnaar. Rust vinden in wat je ook doet en hoe je dat doet, omdat dat voortkomt uit jezelf. In lijn van wie je bent.

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (o.a. the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En lacht nog steeds om The Office.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button