Twee kanten van dezelfde medaille

Je omgeving kan een fijne spiegel zijn. Of juist niet. Het één hoeft je niet per se sneller te helpen bereiken wat je wilt dan het andere. Er zijn twee kanten van dezelfde medaille. Twee scenario’s ter illustratie!

Stel je voor dat je het niet getroffen hebt met bemoedigende mensen in je leven. Misschien gelooft je familie wel in ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en zijn zij niet enthousiast over jouw dromen of ambities. Of heb je op je werk te maken met allerlei agenda’s die er vooral bij gebaat zijn dat jij blijft zitten waar je zit. Waar je niet op je plek bent. Dit wil overigens niet zeggen dat al deze mensen het gelijk slecht bedoelen. Het kan wel de situatie zijn waarin je (lang) verkeert. 

Er kan iets in je knappen

Als jouw verlangen naar iets anders maar groot genoeg is. En de druppels maar over de emmer blijven lopen. Kan het zomaar zijn dat er vroeger of later iets in je knapt. Dat hoeft niet gelijk leuk te zijn, en ‘fuck it allemaal, ik ga nu doen wat ik wil doen’. Daar kan zomaar eerst een burn-out of andere lichamelijke klachten aan vooraf gaan. Je lichaam is niet alleen je vervoermiddel, al die cellen ben jij ook. Als je maar lang genoeg (mentale) klappen opvangt, reageert je lichaam daarop. Waar je vaak noodgedwongen van te herstellen hebt.

Een gevolg is dat je dan kunt denken: “dit nooit meer.” En actief op zoek gaat naar datgene dat wel bij je past. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Je hebt nu ervaren hoe belangrijk dat is. Voor je eigen gezondheid. Je eigen welzijn. Je geluk. Dat niemand anders het voor je mag en kan bepalen. Jij moet het nu eenmaal doen. Je weet ook dat niemand er wat aan heeft als je blijft doen wat je deed: wat kun je doen als je lichaam je uitschakelt? Eerst voor jezelf zorgen, is geen overbodige luxe. Het is een noodzaak. 

Veilig in je comfortzone

In een heel ander scenario heb je juist een ondersteunende omgeving. Waarvan je te horen krijgt dat je het supergoed doet. Je familie support je in wat je ook maar wilt doen. Of niet wilt doen. Alles is altijd goed. En op je werk zijn ze enorm tevreden over je. Je werk gaat je goed af. Misschien heb je zelfs heel gezellige collega’s. Heb je ook helemaal niets te klagen over je salaris. Of misschien ben je ondernemer en gaat het je al jaren van een leien dakje. De klanten zijn blij, de cashflow is goed. 

Je zou het bijna niet denken. Maar als er iets in je knaagt. Als je weet dat je eigenlijk het allerliefst met iets anders bezig bent. Dan kan het tweede scenario moeilijker zijn om uit te breken. Misschien heb je altijd wel al grotendeels veilig in je comfortzone geleefd. Je hebt alle schaapjes op het droge. Misschien heb je zelfs meer te verliezen. “Waarom zou ik het doen?” Klinkt een stemmetje in jezelf. 

Vecht je met je eigen demonen?

Uiteraard kun je ook dan met verliezen te maken hebben gehad. Misschien ook niet. Je hebt vast hard gewerkt om te staan waar je nu staat. Zonder meer. Maar de kans is wel, als je nooit echt zware afwijzingen hebt moeten incasseren. Of met je eigen demonen hebt moeten vechten, om die innerlijke conflicten te boven te komen. Dat iedereen dan wel kan zeggen dat je alles kunt. Maar dat dit je dit zelf niet zo voelt. Omdat je je eigen kracht nog niet hebt ervaren, in het overwinnen van echte obstakels. Misschien twijfel je ook. Als je nooit echt geconfronteerd bent met wat je zeker niet wilt. Ben je dan wel heel bewust van wat je precies wel wilt? 

Dat er twee kanten van dezelfde medaille zijn, is niet een oordeel naar jou

Dat er twee kanten van dezelfde medaille zijn, is niet een oordeel naar jou. Ook niet als je ervoor kiest wel in je comfortzone te blijven. Zelfs niet als je kiest te blijven op een plek waar je het niet naar je zin hebt. Zeker niet als je niet bewust bent van wat je werkelijk wilt. Of niet de ruimte hebt om stappen te zetten. Maar als je wel actief op zoek bent naar een verandering: er is meer dan alleen rationeel te weten wat je kunt. Of per se dat te blijven doen wat je al jaren doet. Omdat je dat nu eenmaal kunt. Het is mogelijk op een diep niveau te geloven in wie je bent en wat je werkelijk wilt doen. Zodat je dat vooral ook echt kunt doen. En gaat doen. 

Het goede nieuws: daar naartoe groeien hoeft niet enkel door het ervaren van pijn. Maar kun je ook bereiken door het verkrijgen van inzicht. Te onderzoeken. Stap voor stap tot de voor jou juiste conclusies te komen. En dat ook te voelen.

Om te kunnen doen wat je wilt doen, vanuit wie je bent.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant