Chantal Straver
Trainer zelfontwikkeling
Voelt zich Rotterdams, gedijt in West-Brabant. Moeder van Boris, vrouw van Erik. Eet iedere dag mango. Drinkt graag koffie. Houdt niet van ijsbaden. Sluit zich op in haar kantoor om te schrijven. Komt snel tot de kern. Fan van acteur Joaquin Phoenix. Is een durfal. Maar in het hart een zacht eitje.


Chantal is oprichter van Doyo Trainingen
Vanuit het verlangen mensen bezield èn concreet verder te brengen, bewust van de eigen kracht, richtte Chantal samen met Arno Doyo Trainingen op in 2012. Sinds 2019 is ze eigenaar. Als trainer, docent weerbaarheid en schrijver verzorgt ze met veel toewijding het Programma Zelfontwikkeling.
“Het is niet alsof ik altijd vol zelfvertrouwen was. Rationeel wist ik lang wat ik kon, en wat ik al gedaan had. Maar ons programma was zó belangrijk voor mij, omdat ik wist wat de impact op iedere deelnemer was en zou zijn, dat het me soms kon verlammen in de weg van het naar buiten brengen.
De donkerte kon groot zijn, in mijn eigen gedachten. En het ironische is, dat juist deze disbalans tussen gevoel en ratio het programma helpt herstellen. Ik wist dat ik dit op mijzelf moest toepassen. En dat er maar één weg was: dwars door de onzekerheid heen. Het programma zorgt er precies voor dat je losbreekt van dat wat niet helpt. Inclusief mijn eigen verlammende obstakels.
Ik merkte dat met hoe meer zelfvertrouwen ik het verhaal kan vertellen, hoe beter het ontvangen wordt. En de impact groter is. Het is het proces van volledig jezelf durven zijn. Naar de angsten toe, om ze los te kunnen laten. Je hele eigenheid te omarmen. En het verhaal te vertellen dat je te vertellen hebt.”
Dit zeggen anderen over werken met Chantal
Chantal heeft niet alleen een schat aan kennis over een (levens)belangrijk onderwerp, maar ze weet het ook nog eens op de juiste manier te brengen. Zodat het indruk maakt. Zodat je er echt mee aan de slag wilt gaan.
Esther Leijten-Kupers

Chantal is één van de liefste en meest bijzondere mensen die ik ooit ontmoet heb. Ik had haar als ‘leerling’ in de 40-urige Niet Werk Week (2014), waarbij ze de week voor mij spectaculair leuker en inspirerender maakte met haar leergierigheid, gedrevenheid, humor, zelfreflectie en empathie. Van doorpakken houdt ze ook. Na die week ging ze direct aan de slag, en een jaar later lag haar boek in de boekhandel.
Herbert van Hoogdalem

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik Chantal heb leren kennen. Met haar voelbare warme energie en humor. Haar liefde voor het trainen en voor haar deelnemers. Het is een eer om hier deelgenoot van te zijn.
Esther van Berk

Ervaringen met het programma
Dit houdt Chantal bezig:
Ze schreef in 2016 een boek (en sindsdien al onze blogs)
In het boek schrijft ze over hoe ze haar huwelijk, huis en baan achter zich laat om een gelukkiger leven te veroveren. Maar het blijkt om veel meer te gaan dan een zoektocht naar geluk. Het gaat over hoe ze zichzelf opraapt en doet wat ze vindt dat ze moet doen, vanuit het hart. Over ontdekken wie ze is. 'Toen ik eindelijk durfde' bestaat uit 100 korte verbonden verhalen.
Ontwikkeling Programma Zelfontwikkeling
Pas na de diagnose van MS trof Chantal een coach die haar (wèl) de juiste spiegels voorhield. Na een lang intensief individueel traject bleef ze volhardend doorzoeken naar de vertaling van het ‘hoe’. De antwoorden bleek ze al geleerd te hebben, maar ze moest eerst de juiste kleuren draadjes met elkaar verbinden, voordat de puzzel klopte. Ze ontwierp 2 jaar lang fulltime dit programma. Wat ze erna, in de uitvoer (de afgelopen 5 jaar), nog verder ontwikkelde.
Co-runnen karateschool
Chantal co-runde eerder 9 jaar lang een karateschool en verzorgde karatelessen voor kinderen en volwassenen. Naast het initiëren, organiseren en uitvoeren van lokale (sociale) projecten, organiseerde ze ook wildenthousiast evenementen als een Sport and Food Festival (opbrengst voor het Jeugdsportfonds), kampen en kerstshows voor talentontwikkeling.
Interesse in oosterse filosofie
Niet alleen de input vanuit westerse (weerbaarheids)opleidingen heeft Chantal veel gebracht, de vorming vanuit oosterse hoek was minstens zo waardevol. Ze heeft veel karate getraind, en behaalde 3e dan zwarte band. Ze is jarenlang begeleid in het vergroten van haar bewustzijn door een cultureel antropoloog. En traint nog steeds bij een meester in zen en qi gong.
Het is allemaal ergens uit ontstaan:
Achtergrondverhalen
Niet voor iedereen
“Ik heb het boek zelf vier jaar niet durven lezen. Misschien dat één beoordeling in het bijzonder daar grotendeels aan bijdroeg. Of in ieder geval de uitwerking ervan. Ik had haar mijn boek gestuurd en zij had ingestemd deze te lezen en een recensie te schrijven.”
Een eigen accommodatie
“Twee jaar geleden droomde ik van een eigen accommodatie. Ons programma was in volle gang en ik voelde sterk de behoefte aan een eigen plek. Ik sprak er nog maanden over met mijn man. Maar concreet werd het niet. Het voelde als een plan voor later.”
Hoe een goed mens je ook bent
“Soms weet je niet wat je zoekt, tot je het tegenkomt. Jarenlang vond ik vooral dingen die niet werkten. Althans, niet voor mij. Mensen die mij kennen, weten dat ik op het puntje van mijn stoel zit. Ik stel me erg open. Maar ik kon me daardoor ook diep gekwetst voelen.”