Arno Yarzagaray

Trainer Omgaan met Agressie

Heeft een Rotterdams geluid, woont al jaren in Willemstad en heeft een karateschool in Zevenbergen. Houdt van gezelligheid, en lacht graag. Is sportief, maar vindt het ook leuk om uitgebreid te tafelen. Verzint heldere, praktische oplossingen. En helpt anderen graag verder. Vader, echtgenoot, Sensei.

Trainer Omgaan met agressie Arno Yarzagaray
Arno Yarzagaray

Arno is trainer Omgaan met Agressie

Arno’s ervaring bij de politie, ontwikkeling in karate en zijn aanvullende opleidingen, maken hem een specialistisch begeleider en zeer geloofwaardig acteur in de training Omgaan met Agressie. Hij weet altijd een strategisch plan te maken, afgepast op de situatie. Met deze trainingen geeft Arno deelnemers de handvatten en het zelfvertrouwen om zich in bedreigende situaties veilig staande te houden.

“Ik ben een echte karate-man. Maar hoewel in het karate veel competitie is, vind ik prestaties en winnen helemaal niet belangrijk. Het gaat mij erom hoe je je als mens kunt ontwikkelen om ergens te komen. Dit kan op het gebied van sport, maar ook werk of school. Door eerst te zorgen dat je in jezelf gelooft, jezelf de moeite waard vindt, dit gaat uitstralen en laten zien dat je er bent. Voor jezelf leren opkomen en in je kracht staan. Vanuit hier naar iets toe werken vind ik het mooiste wat er is. Dat vind ik de definitie van ‘succes’.”

Dit zeggen anderen over Arno

Dit houdt Arno bezig:

Eigen karateschool

Arno runt Karate Moerdijk, zijn eigen karateschool in Zevenbergen (sinds 2010), met een uitgebreid programma (en pedagogisch keurmerk) voor jong en oud(er). Meerdere trainers verzorgen er sportieve lessen. Internationaal is hij aangesloten bij een wereldorganisatie (Seiwakai/JKF) waarin hij het hoofd van de Nederlandse tak vertegenwoordigt.

Achtergrond als politieagent

Arno heeft 15 jaar lang als politieagent gewerkt bij Politie Rotterdam-Rijnmond, grotendeels op Bureau Slinge en op Bureau Zuidplein. Hij reed veel diensten op de directe hulpverlening, reagerend op 112-meldingen. Hij heeft daar dan ook veel meegemaakt, en vooral ook opgelost!

Docent Gevaarsbeheersing

Arno heeft de opleiding docent Gevaarsbeheersing gevolgd bij Bureau Op Eigen Kracht, en eerder de opleiding tot docent Weerbaarheid bij Movisie in Utrecht. Andere opleidingen die hij op zak heeft: ‘Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie’ bij het NIVM en ‘Rots en Water-Trainer’. Hij is vanaf de start aangesloten bij Doyo Trainingen en heeft veel trainingen bedacht en uitgevoerd.

Het is allemaal ergens uit ontstaan:

Achtergrondverhalen

Omgaan met teleurstelling

“Winnen is leren omgaan met teleurstelling. Dat bedacht ik me afgelopen zondag opnieuw. Mijn karateschool organiseerde een groot toernooi voor jeugdige karateka’s van zes karatescholen. Van te voren probeerden we alles te regelen en vooral ook te ondervangen. We deelden de kinderen zo eerlijk mogelijk in, op niveau, lengte en gewicht. Coaches, vrijwilligers en scheidsrechters werden geïnstrueerd. En we bestelden een lading prijzen voor prijswinnaars en oorkondes voor álle deelnemers.”

In de flow komen

“En terwijl ik in die flow zit, is er geen moment dat ik aan iets anders denk, dan precies aan dat waar ik mee bezig ben. Als mijn aandacht zou verzwakken krijg ik direct een tik die me bij de les houdt. Tot in mijn diepste vezel ben ik alert, ben ik aanwezig. Zit ik in het moment. Ervaar ik mezelf, in mijn lichaam. En zie ik die ander, ook in diepe concentratie. Het is wonderlijk hoe mijn lichaam vanzelf beweegt en reageert. De bewegingen gaan sneller dan gedachten over die bewegingen kunnen vormen.”

Wat doe je bij agressie?

“Wat doe je als je te maken krijgt met agressie? Op het werk of misschien zomaar in de supermarkt? Wat doe je en hoe zorg je dan voor je eigen veiligheid? Bij een agressief persoon denk je al snel aan iemand die zich vaker asociaal gedraagt, tegen paaltjes aanschopt, een leeg patatbakje op straat gooit. Als iemand praat over een bende hooligans zorgt dat voor levendige beelden in je hoofd. Toch komt de meeste agressie voort uit frustratie, bij veelal ‘normale’ mensen zoals jij en ik.”