The obvious thing

“The important thing is the obvious thing that nobody is saying.” schreef Charles Bukowski ooit. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om ‘dit belangrijke’ in woorden uit te drukken. 

De motivaties voor zelfontwikkeling lijken uiteenlopend

Misschien verlang je naar meer rust, meer zelfvertrouwen en minder angst. Wil je nu voor jezelf kunnen kiezen, de omgeving minder hard laten binnenkomen. Een blok aan je been loslaten, iets wat je naar achteren blijft trekken. Misschien voel je dat je een verandering wilt, maar weet je nog niet precies wat dat is. Of welke richting je op wilt.

Verschillende motivaties, maar de kern van de verandering blijkt bij velen hetzelfde. Mensen willen gehoord en gezien worden, ten diepste gewaardeerd om wie zij zijn. En in de allereerste plaats door jezelf. Als je jezelf kent, èn jezelf goed vindt zoals je bent, al je eigenheid weet te omarmen. Dan leer je ook steeds beter beslissingen te maken die goed zijn voor jou. De meeste onrust die mensen ervaren, is dat er geen einde komt aan het aantal acties op een dag, om ‘goed genoeg te zijn’. Voor thuis, op het werk, voor familie, voor jezelf. 

Jezelf beter kunnen zien/zijn

De bevrijdende waarheid? Je bent altijd al goed genoeg geweest. Het gaat erom dat je afscheid neemt van dat wat jou in de weg staat om deze bevrijdende waarheid te geloven. Zoals onderliggende overtuigingen waarvan je je niet eens bewust kunt zijn, omdat ze al bestaan zolang je je herinnert. Dat gaat niet over één nacht ijs. Al kun je dat in een overzichtelijke periode een heel eind voor elkaar krijgen. Van je afschrapen, om jezelf steeds wezenlijker te zien. En helderder te doen wat bij jou past. Maar vooral ook kunnen zijn, zonder iets te moeten.

Natuurlijk lijkt het aanlokkelijk en aannemelijk dat je heel veel gelukkiger bent als je de loterij wint, een aantrekkelijk(er) uiterlijk hebt, succes in je werk behaalt. Maar the obvious thing, is dat dat niet werkelijk iets verandert in de manier waarop je naar jezelf kijkt, of reageert op de wereld om je heen. Het brengt je niet automatisch meer rust, betekenis en geluk.

Dat levert veel kracht op

Het voelt misschien tegenstrijdig, maar het is iets goeds: de enige die dat kan doen, ben jijzelf. Het is handig als je daar (bevlogen) begeleiding bij hebt. Maar niemand anders kan die verandering voor jou maken. Of iets voor je door doorbreken. Je moet er zelf doorheen. Om daar te komen waar je wilt. En als je dat doet, geeft dat enorm veel kracht. Jij hebt dat gedaan. Kijk waar je startte, en zie waar je nu staat. Wat kun je dan nog meer?

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant