fbpx
 

The obvious thing

The obvious thing

“The important thing is the obvious thing that nobody is saying.” schreef Charles Bukowski ooit. En zo is het. Al is het niet voor iedereen even gemakkelijk om ‘dit belangrijke’ in woorden uit te drukken. De motivaties voor zelfontwikkeling en het daadwerkelijk meedoen aan het programma, lijken uiteenlopend. Meer zelfvertrouwen, meer rust, minder angst, voor jezelf kunnen kiezen, de omgeving minder hard laten binnenkomen, een gewenste verandering maar nog niet precies weten wat. 

Verschillend, maar de kern van de verandering blijkt bij velen hetzelfde. Mensen willen gehoord en gezien worden, ten diepste gewaardeerd om wie zij zijn. En in de allereerste plaats door zichzelf. Als je jezelf kent, èn jezelf goed vindt zoals je bent, al je eigenheid weet te omarmen. Dan leer je ook steeds beter beslissingen te maken die goed zijn voor jou. De meeste onrust die mensen ervaren, is dat er geen einde komt aan het aantal acties op een dag, om ‘goed genoeg te zijn’. Voor thuis, op het werk, voor familie, voor jezelf. 

Jezelf beter kunnen zien

De bevrijdende waarheid? Je bent altijd al goed genoeg geweest. Het gaat erom dat je afscheid neemt van dat wat jou in de weg staat om deze bevrijdende waarheid te geloven. Zoals onderliggende overtuigingen en patronen waarvan je je niet eens bewust kunt zijn, omdat ze al bestaan zolang je je herinnert. Dat gaat niet over één nacht ijs. Al kun je dat in een overzichtelijke periode een heel eind voor elkaar krijgen. Van je afschrapen, om jezelf dan steeds wezenlijker te zien. En helderder te doen wat bij jou past. 

Natuurlijk lijkt het aanlokkelijk en aannemelijk dat je heel veel gelukkiger bent als je de loterij wint, een aantrekkelijk(er) uiterlijk hebt, succes in je werk behaalt. Maar the obvious thing, dat je diep van binnen ook wel weet, is dat dat niet werkelijk iets verandert in de manier waarop je naar jezelf kijkt, of reageert op de wereld om je heen. Het brengt je niet automatisch meer rust, betekenis en geluk.

Enorm veel kracht

Het voelt misschien tegenstrijdig, maar het is iets goeds: de enige die dat kan doen, ben jijzelf. Het is handig als je daar (bevlogen en betrokken) begeleiding bij hebt. Maar niemand anders kan die verandering voor jou maken. Je moet er zelf doorheen. En als je dat doet, geeft dat enorm veel kracht. Jij hebt dat gedaan. (Voor jezelf!) Kijk waar je startte, en zie waar je nu staat. 

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Voelt zich Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Moeder van Boris, vrouw van Erik. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Schrijft als iedereen het huis uit is. Fan van acteur Joaquin Phoenix. Luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En pizza. Lacht nog steeds om The Office. Is een durfal. Maar in het hart een zacht eitje.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button