Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen is iets wat we vaak niet expliciet leren. Het belangrijkste dat ik heb geleerd van mijn eigen tegenslagen en obstakels, met name in mijn gezondheid (dealend met MS)? Het hielp in te zien dat het niet gaat om het temmen van de golven, maar om het wendbaar zijn – als een surfer op die golven.

In volledige acceptatie met de zee die soms woest is en soms kalm. Ook ga ik weleens kopje onder, maar daarna klim ik weer op mijn surfboard. Juist door het terugklimmen op dat board voel ik de kracht die ik heb, vergroot ik mijn zelfvertrouwen. Je kunt de zee niet negeren als je er middenin zit, je kunt niet doen alsof deze niet bestaat, dan verdrink je.

Zo kun je ook het leven of de wereld niet negeren, of de illusie hebben dat je deze kunt beheersen. Wat je wel kunt doen is: jezelf flexibeler maken. Zodat je niet alle golven keihard hoeft te incasseren, èn dat je kunt meebewegen. Met een groot gevoel voor wie je bent en wat jou drijft. De kansen tot groei zien. Kunnen omgaan met tegenslagen zorgt voor een ongelofelijke vrijheid.

Hoe zet je dit om naar actie?

Misschien leuk om te lezen, maar hoe zet je dit om naar actie? Hoe kun je blijvend leren en groeien, op jouw tempo? Het is iets wat niemand voor jou kan doen, maar waar je wel in begeleid kunt worden, mee kunt oefenen. Onder de leukste omstandigheden zelfs. Waarbij je al in dat proces, zonder werkelijk met tegenslagen of pijn te dealen, al steviger in je schoenen gaat staan.

Je bent niet alleen bezig met omgaan met tegenslagen. Je beantwoordt ook vragen over voldoening en vrijheid. En je vergroot je mate van (innerlijke) rust en zelfvertrouwen. Het ontdekken en loslaten van niet-helpende overtuigingen en gedachten is daar een belangrijk onderdeel van.

Wat anderen erover zeggen:

Esther: “De trainster heeft niet alleen een schat aan kennis over een (levens)belangrijk onderwerp, maar ze weet het ook nog eens op de juiste manier te brengen. Zodat het indruk maakt. Zodat je er echt mee aan de slag wilt gaan. Ik heb aspecten van mezelf leren kennen (met hulp van de theorie en praktische handvatten van het programma) die ik voorheen niet zag.”

Manon: “Wat ben ik blij dat ik dit programma gevolgd heb. Van tevoren had ik een bepaalde verwachting maar op dag één werd deze al overtroffen. De trainingsdagen hebben diepgang en leert naar jezelf te kijken zoals ik dat nooit eerder gedaan had.”

Ontdek niet alleen wat je wilt veranderen, leer ook hoe!

Bij Doyo kan je terecht voor programma’s, trainingen en teamdagen die inzicht geven, je bewuster maken, inspireren en versterken. Of je zelfstandig ondernemer bent, professional bij een organisatie of als particulier mee wilt doen. Het gaat om het mens àchter je dagelijkse rollen.

Dit vind je misschien ook interessant