fbpx
 

Omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek

Je kunt met de beste intenties je dag starten, maar als je enorm gevoelig bent voor kritiek van anderen kun je al snel broodnodige energie verliezen. Dat hoeft niet: met concrete handvatten kunt je namelijk wèl bij jezelf blijven. Zodat je: rustiger, met zelfvertrouwen, objectief naar de ander kunt luisteren. De ander werkelijk kunt horen en kritiek niet direct betrekt op jezelf. Zodat je er misschien wel iets mee kunt doen zonder je er rot over te voelen of het anders een stuk gemakkelijker naast je neer kunt leggen.

Dat betekent in beide gevallen meer energie voor jou!

Goed nieuws: die handvatten zijn er.
Enorm praktisch, in de vragen die je jezelf kunt stellen, de acties die je kunt doen, en in de stappen die daarop volgen. We behandelen die handvatten uitgebreid in de cursus Persoonlijk Leiderschap, als onderdeel van een totaalprogramma om in een groter gevoel van vrijheid, met meer zelfvertrouwen, prioriteit te geven aan wat voor jou belangrijk is. En dat betekent dus ook: je minder te hoeven opwinden over kritiek van anderen. 

Een voorbeeld: je zit net in een goede flow.
Je hebt iets in gang gezet, je bent bijvoorbeeld extra aan het sporten. Je volgt een cursus. Of je doet iets anders wat bijdraagt aan jouw gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Maar dan heb je ineens te dealen met kritiek.

Drie helpende perspectieven zodat je beter kunt omgaan met kritiek:


1. Kritiek op jouw weg van ontwikkeling

Wees erop voorbereid dat juist mensen die hun hart volgen, anderen een spiegel voorhouden – anderen zijn bijvoorbeeld nog niet zo ver of bereid hetzelfde te doen – en kunnen jouw ontwikkeling onbewust zien als iets om tegenaan te schoppen. Hebben dan kritiek. Weet dan dat je juist op de goede weg bent, zie deze feedback in dit geval als een goed teken. Je doet niet hetzelfde als vroeger. Je bent je aan het ontwikkelen, en dat wordt (wellicht onbewust) herkent door een ander.  

2. Je hoeft niet iedereen te pleasen
Gelukkig zal de meerderheid van de mensen dit niet doen, maar als je negen complimenten ontvangt, en één vervelende opmerking, zijn we vaak vastbesloten die kritiek als waarheid te zien. Doe dat niet. Vraag desnoods door, hoe iemand iets bedoelt. Dat kan anders zijn dan hoe jij het had geïnterpreteerd. Niet iedereen is even genuanceerd. Maar belangrijker nog: iedereen spreekt vanuit eigen ervaring. Wat iemand vindt hoeft niet voor jouw situatie te kloppen. 

3. Pas dus ook op voor goedbedoelde tips…
Probeer je ook niet te laten begrenzen door goedbedoelde tips en adviezen van anderen. Veel mensen zijn niet in staat jouw persoonlijke leerprocessen te zien, laat staan voor jou te bepalen wat goed voor jou is. Handel vanuit zelfvertrouwen en vanuit intuïtieve intelligentie: weten en aanvoelen wat goed voor jou is. Zo kun je kritiek en tegenslagen het beste het hoofd bieden. 

Vergroten van jouw zelfvertrouwen en innerlijke rust

Die intuïtieve intelligentie vergroten we in de cursus. Samen behandelen we nog veel meer krachtige perspectieven èn concrete handvatten in belangrijke thema’s waar jij invloed op hebt, en die jouw zelfvertrouwen en innerlijke rust vergroten.  

Wil je daar meer over weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking en oriëntatie. 

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button