fbpx
 

Omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek

Je kunt de beste start van de dag hebben, maar als je enorm gevoelig bent voor de mening en kritiek van anderen kun je al snel broodnodige energie verliezen. Je focus verschuift dan van jezelf naar de ander en wat hij of zij mogelijk nog meer zou kunnen denken. Je laat de ander, die zich hier waarschijnlijk helemaal niet bewust van is, bepalen hoe je je voelt. Je staat het toe.

Dat hoeft niet: met concrete handvatten kunt je namelijk wèl bij jezelf blijven. Zodat je: rustiger, met zelfvertrouwen, objectief naar de ander kunt luisteren. De ander werkelijk kunt horen en kritiek niet direct betrekt op jezelf. Zodat je er misschien wel iets mee kunt doen zonder je er rot over te voelen of het anders een stuk gemakkelijker naast je neer kunt leggen.

Dat betekent in beide gevallen meer energie voor jou!

Inzichten en vertaling naar jouw eigen voorbeelden

Het goed nieuws is: die handvatten zijn er. Enorm praktisch, in de vragen die je jezelf kunt stellen, de acties die je kunt doen, en in de stappen die daarop volgen. We behandelen die handvatten uitgebreid in onze programma dat bijdraagt aan nog veel meer persoonlijke ontwikkeling. En dat betekent ook: je minder te hoeven opwinden over kritiek van anderen. 

Een voorbeeld: je zit net in een goede flow.
Je hebt iets in gang gezet, je bent bijvoorbeeld extra aan het sporten. Je volgt een opleiding. Of je doet iets anders wat bijdraagt aan jouw gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Maar dan heb je ineens te dealen met kritiek.

Drie helpende inzichten zodat je beter kunt omgaan met kritiek:


1. Kritiek op jouw weg van ontwikkeling

Wees erop voorbereid dat juist mensen die hun hart volgen, anderen een spiegel voorhouden. Anderen zijn misschien nog niet zo ver of zijn niet bereid hetzelfde te doen – en kunnen jouw ontwikkeling onbewust zien als iets om tegenaan te schoppen. Zij hebben dan kritiek. Weet dan dat je juist op de goede weg bent, zie deze feedback in dit geval als een goed teken. Je doet niet hetzelfde als vroeger. Je bent je aan het ontwikkelen, en dat wordt (wellicht onbewust) herkent door een ander.  

2. Je hoeft niet iedereen te pleasen
Gelukkig zal de meerderheid van de mensen dit niet doen, maar als je negen complimenten ontvangt, en één vervelende opmerking, kun je die kritiek zomaar als waarheid beschouwen. Doe dat niet. Vraag desnoods door, hoe iemand iets bedoelt. Dat kan anders zijn dan hoe jij het had geïnterpreteerd. Niet iedereen is even genuanceerd. Maar belangrijker nog: iedereen spreekt vanuit eigen ervaring. Wat iemand vindt hoeft niet voor jouw situatie te kloppen. 

3. Pas dus ook op voor goedbedoelde tips…
Probeer je ook niet te laten begrenzen door goedbedoelde tips en adviezen van anderen. Veel mensen zijn niet in staat jouw persoonlijke leerprocessen te zien, laat staan voor jou te bepalen wat goed voor jou is. Handel vanuit zelfvertrouwen en vanuit intuïtieve intelligentie: weten en aanvoelen wat goed voor jou is. Zo kun je kritiek en tegenslagen het beste het hoofd bieden. 

Vergroten van jouw zelfvertrouwen en innerlijke rust

Die intuïtieve intelligentie vergroten we in ons programma. Samen behandelen we nog veel meer krachtige inzichten èn concrete handvatten in belangrijke levensthema’s waar jij invloed op hebt, en die jouw zelfvertrouwen en innerlijke rust vergroten.  

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (o.a. the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En lacht nog steeds om The Office.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button