Training Omgaan met Agressie

Voor leerkrachten die hiermee hebben te dealen

Als team weerbaar tegen agressie

Heb je te maken met frustratie of zelfs agressie in of buiten de klas? Voel je je weleens onder druk gezet door ouders? Of zou de algehele omgang prettiger mogen? Agressie wordt vaak pas gezien in geschreeuw of intimiderende gebaren, iemand die slaat op de tafel. 

Deze training helpt jou en je collega’s ook agressie te herkennen op kleiner of manipulatief niveau, en je leert dat adequaat te remmen. Op een manier die deëscalerend werkt. Zodat jullie gezamenlijk een duidelijke omgangsnorm uitdragen, en elkaar daarin als team ondersteunen. Voor een fijne energie op school en veilig gevoel voor iedereen.

"Eén van de betere studiedagen!"

In de training leer je hoe agressie ontstaat en met welke vormen je te maken kunt krijgen. Je oefent met handvatten om situaties weer veilig te maken of de omgangsnorm te handhaven. Je herkent agressie eerder en kunt escalatie deels voorkomen. Of er in ieder geval als team op reageren.

Door de persoonlijk betrokkenheid van de twee trainers, en de (rustige) ijsbrekers aan de start, voel je je al snel op je gemak. Je kunt vragen stellen en je eigen ervaringen delen. En zo ook van elkaar leren. We behandelen relevante situaties, zodat je iets oefent wat je echt zou kunnen meemaken. We hebben daarbij aandacht voor lichaamshouding, het reguleren van je emoties, communicatie, en we staan stil bij jouw grenzen. Theorie wisselen we af met oefeningen om los te komen en steviger te staan.

De trainingen verlopen altijd ontspannen en met een lach. Je voelt je veilig om te leren. Als iets voorvalt, weet je wat je moet doen. Dit straal je dan ook uit. Je staat stevig in je schoenen, kunt met zelfvertrouwen handelen en zorgen voor veiligheid. 

agressie op scholen

Trainers Arno en Chantal over de training

Video afspelen
te maken met agressie

Al onze trainingen ontwerpen we op maat

Iedere school heeft te maken met andere uitdagingen, daarom krijg je altijd een training of traject op maat. We wisselen het delen van kennis af met het oefenen met een trainingsacteur. Samen bespreken we casussen die specifiek kunnen voorkomen in jouw dagelijkse werk. Ook de presentatie hebben we hierop afgestemd en kunnen we digitaal sturen na de training. Zodat je met alle handvatten, kennis en oefeningen die je krijgt, weet hoe je situaties het beste oplost.

Heleen vertelt over onze samenwerking

Directeur IKC Prinses Julianaschool

Doyo Trainingen heeft ons geholpen op het gebied van de-escaleren en preventie. Helaas hebben we in het afgelopen jaar deze inzichten meerdere malen in de praktijk moeten brengen. Het is een van de redenen dat we jaarlijks op herhaling gaan en de focus nu vooral leggen op het sterk maken en houden van het krachtige team dat we al zijn.

Afgelopen week kwam ik met mijn teamleiders bij Chantal voor een stukje verdieping op het persoonlijke vlak en om onze studiedag inhoudelijk af te stemmen. We kunnen weer niet wachten om verder te komen. Nog meer te leren over onszelf, hoe we een nog beter op elkaar afgestemd team worden en hoe we daardoor echt een veilige plaats kunnen zijn voor iedereen die zich aan ons verbonden weet binnen de muren van het IKC!”

Heleen Bonninga - van den Hil

Directeur IKC Prinses Julianaschool

Fysieke oefening in de natuur als onderdeel van de training Omgaan met agressie

Wat hebben jullie nodig?

1. Kennismaking

We bespreken wat er speelt en waar collega’s het meest bij geholpen zijn. Dit duurt meestal een uur en is altijd vrijblijvend. (Altijd fijn om elkaar echt even te spreken.) We doen daarna een voorstel, en bij akkoord stemmen we de praktische zaken af en gaan we inhoudelijk aan de slag met de voorbereiding. 

2. We ontwerpen de training

We kunnen de training afhankelijk van de vraag in 4 uur (basis) verzorgen, of in 6,5 uur (meer ruimte om te oefenen en te laten bezinken). Met een afgestemd aantal deelnemers per training. We verzorgen deze op de school zelf (in een ruimte met stoelen, afgewisseld met oefeningen in de gymzaal) of in een geschikte accommodatie in de buurt.

Het is mogelijk de training uit te breiden met een Training Weerbaarheid/Teamrollen in nood en een Terugkomdag. Waarbij we de Terugkomdag deels in kunnen zetten voor teamontwikkeling: de trainers hebben in de training(en) kunnen aanvoelen wat er leeft, en met de vraag die er is, kunnen we van de Terugkomdag een complete teamdag maken.

3. Nazorg en evaluatie

Als de training erop zit, ontvangen alle deelnemers een korte anonieme evaluatie, die we ook naar de directie sturen. Achteraf (en bij een traject ook tussentijds) bespreken we de training, en eventuele bijzonderheden na. Je kunt rekenen op korte lijntjes, duidelijke afspraken en een vast contactpersoon.

Breid de training uit met:

Weerbaarheid, Teamrollen in nood of Terugkomdag

Afhankelijk van de uitdaging kunnen we een verdiepende trainingsdag verzorgen. Om te oefenen met geweldloos oplossen van fysieke onveiligheid, het vergroten van zelfredzaamheid, en in teams te leren hoe je elkaar effectief helpt. Op de Terugkomdag herhalen we belangrijke elementen en checken we waar je in de praktijk tegenaan loopt om je daar oplossingen voor te geven.

Agressie Protocol

Als agressie met te veel regelmaat voorkomt, of als je hier preventief voorbereid op wilt zijn, schrijven we aanvullend een Agressie Protocol op maat. Waarbij we de omgangsvorm van de school als uitgangspunt nemen. Dit is altijd in afstemming, zodat het een sluitend plan is met passende maatregelen en een duidelijk handelingsoverzicht als geheugensteun voor iedereen die in lastige situaties terecht kan komen. 

Ontmoet onze trainers

Twee trainers begeleiden de trainingsdag.

Doyo Trainingen is opgericht door Chantal

Wij trainen mensen in uiteenlopende branches. En hebben gemerkt dat we een bijzonder hart hebben voor mensen in het onderwijs. We hebben al jaren fijn samengewerkt met veel scholen. De energie en onderlinge klik klopt gewoon altijd.

Onze actieve benadering houdt de vaart, alertheid en gevoel van humor er goed in. Hoe bijzonder en vervelend de aanleiding ook is, de training draagt bij aan versteviging van de individuele leerkrachten en saamhorigheid van het team. Uit de enthousiaste reacties achteraf blijkt ook dat de geleerde handvatten goed onthouden worden. 

Chantal Straver - Oprichter Doyo Trainingen

We werken samen met

Trainingsruimte Doyo in Lage Zwaluwe

Wat zijn de kosten?

De kosten variëren afhankelijk van het programma dat we opstellen. Om een idee te geven tref je onderstaand de prijsberekening voor de basis training omgaan met agressie:

Investering: v.a. 2.400,-  excl. BTW

Op zoek naar een training omgaan met agressie om het team te versterken?

Het is bizar hoe zo’n nare aanleiding, om een training vraagt, en die training het team weer sterker maakt dan ervoor. Dat blijven we terughoren. Neem contact op, dan plannen we een kennismaking in, bespreken we de situatie en wat we kunnen doen.

Veelgestelde vragen (en het antwoord)

We kijken graag mee wat het beste past. Soms is het fijn om een groot aantal collega’s in groepen in te delen, zodat zij afwisselend (of tegelijkertijd in verschillende ruimten) worden getraind. Als het net ’te veel’ deelnemers zijn kunnen we ook de tijdsduur vergroten. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is en dat elke deelnemer alle vragen gesteld heeft en met de handvatten aan de slag kan. 

Agressie kan een enorm impact maken. Ook als het niet vaak voorkomt, of doorsijpelt in een bepaalde communicatie en leerkrachten er steeds alert op moeten zijn. Het is dan fijn om de basistraining uit te breiden met een trainingsdag, om meer te oefenen, maar ook het empowerment-deel verder te verdiepen. De tweede dag ontvangen we altijd extra scherpe vragen, nadat de eerste dag goed is bezonken. De antwoorden daarop kunnen we dan behandelen, iedereen weet precies wanneer wat te doen. 

Hoe ons partnerschap er precies uit komt te zien is helemaal naar wens in te vullen. We kunnen de basistraining uitbreiden met empowerment en met een agressie-protocol. Het is ook mogelijk om de basistraining jaarlijks te herhalen. Gaandeweg stemmen we aanpassingen (of nieuwe gebeurtenissen) af.

Voor iedere nieuwe opdrachtgever geldt dat we eerst kennismaken en de situatie bespreken. Dit kan altijd op korte termijn. We ontwerpen de training dan op maat. Die tijd is ook nodig om deelnemers uit te nodigen en ‘vrij’ te plannen van hun reguliere werk. We schakelen snel en kunnen vaak binnen een maand de training verzorgen.

Voor een training op school kan plaatsvinden, geldt dat we 50% vooraf factureren en 50% achteraf factureren. Voor een training waarvoor wij de accommodatie regelen, factureren we 100% vooraf.

Elke nieuwe samenwerking is altijd even aftasten. Bij twijfel laat het ons weten. Misschien is het iets wat we zo kunnen beantwoorden. Vrijblijvend kennismaken en de specifieke behoeften bespreken is voor ons een vanzelfsprekendheid. 

Antwoord op je vraag gevonden? Super, klik hier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem via de onderstaande knop contact op, we helpen je graag.