Nieuwe kansen

Vanmiddag haalde ik oliebollen bij de bakker. Ze probeerde me nog te verleiden tot het inslaan van appelbollen. Ik twijfelde, maar dat zou iets te veel buffelen opleveren, om vlak voor het nieuwe jaar alles in mijn buik te krijgen. Soms volstaan vijf oliebollen en twee appelflappen de man ook gewoon. En goed, een paar reserve voor de kleine.

Ik pak de zak aan. “Bedankt. En alvast een heel fijne jaarwisseling.”
Ze knikt, ietwat triest. “Wat gaat het jaar toch snel, hè?”
“Jazeker, maar, we hebben weer nieuwe kansen.”
Een glimlach verschijnt om haar mond.

Nieuwe kansen. Het galmt de rest van de middag door mijn hoofd. Het vloog bijna ongemerkt uit mijn mond, maar nu heb ik een rusteloos gevoel. Niet alleen rusteloos, maar ook een soort trappelend enthousiasme.

Het licht zien

Afgelopen jaar leverde veel goeds op. Ja, het is waar: mijn (on)gezondheid trapte al vanaf februari op de rem. Ik heb gevochten en gestreden. Eromheen geprobeerd te werken en te leven. Ik heb uiteindelijk alles omgegooid en me juist zwaar gericht op de MS. Wat is er emotioneel, psychisch en fysiek voor nodig om het beter te maken? Het is nog steeds een zoektocht. En hoewel het hierdoor niet mijn meest productieve jaar is geweest, is dit het toch. Ik weet nu dat ik niet meer kan doorstoten zoals ik altijd deed, alles opzij kan zetten voor deadlines. Het is de MS die me tegenhoudt, misschien wel gevoed door van alles wat door mijn lichaam racet. Het is een andere kracht die ik moet gebruiken, met iets meer strategie en prioriteren, dan me als een blinde kip op alles storten.

De dromen najagen

Nieuwe kansen. Het klinkt als een schone lei. Een fris, nieuw kalenderjaar. Alles is nog mogelijk. Doelen, dromen en wensen. Ik heb ze al opgeschreven en de acties al een beetje voorbereid. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. 2018: Kom maar op! Het grappige is, dat iedere dag nieuwe kansen biedt. Al is het april, al is het november. Maar deze tijd, waarin het gros van Nederland nog kerstvakantie viert, is ideaal om nog even op te laden. Een kleine pauze. Om er straks helemaal voor te gaan. Die dromen najagen. Maar eerst: een oliebol! Of vijf.

Ik wens jullie allemaal een gezellige, veilige jaarwisseling en vooral ook een gelukkig en mooi nieuwjaar.
Dat je niet alleen mag dromen, maar ook al je dromen mag waarmaken. 

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt en helpen we je zelf die verandering te maken. Ondertussen gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant