Je hebt een traject gevonden dat bij je past. Geen oppervlakkige feel-good training, maar een programma dat jou duurzaam versterkt. Nu is het tijd om jouw traject met je werkgever te bespreken. We helpen je graag met 5 tips om je goed voor te bereiden, zodat je ontspannen je gesprek kunt aangaan.
1. Formuleer je redenen helder
Wat motiveert jou om een ontwikkeltraject te volgen? Je hoeft niet al je redenen te delen, maar benoem er een paar die jouw werkgever aanspreken. Denk aan:
- Beter omgaan met druk en tegenslagen
- Meer rust en overzicht in je werk vinden
- Werken vanuit je eigen kracht
- Jezelf beter neerzetten als professional
Duurzame inzetbaarheid is voor werkgevers vaak een belangrijke reden om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Door beter balans te vinden, blijf je langer energiek en minder vatbaar voor overbelasting.
2. Kies een traject dat écht bij je past
Je werkgever zal willen weten waarom je juist voor dit traject kiest. Geef aan wat je ervan verwacht:
- Welke vaardigheden wil je ontwikkelen?
- Hoe ondersteunt het programma jouw doelen en uitdagingen?
- Waarom geloof je dat dit traject je verder brengt?
3. Verken de mogelijkheden binnen jouw organisatie
Veel werkgevers hebben budget beschikbaar voor opleidingen en persoonlijke ontwikkeling. Kijk of er in jouw organisatie gebruik gemaakt kan worden van:
- Opleidingsbudgetten (persoonlijk budget of teamontwikkelingsbudget)
- Budgetten voor duurzame inzetbaarheid (bijvoorbeeld uit de CAO)
- Gespaarde opleidingsmiddelen
Als je nog niet weet wat er mogelijk is, informeer dan bij HR of collega’s die al een traject hebben gevolgd.
4. Vraag met vertrouwen
Het kan spannend zijn om een ontwikkeltraject aan te vragen, maar weet dat je geen gekke vraag stelt. Steeds meer werkgevers begrijpen hoe belangrijk persoonlijke ontwikkeling is. Ze willen graag investeren in professionals die initiatief tonen en duurzaam willen groeien. Als je je behoefte niet aangeeft, weet je leidinggevende het niet.
5. Wat ben jij zelf bereid te investeren?
Als het budget van je werkgever beperkt is, overweeg dan of je zelf een deel kunt bijdragen. Dit laat zien dat je bereid bent te investeren in je eigen ontwikkeling. Het kan je werkgever ook stimuleren om alsnog een extra financiële bijdrage te leveren.
Conclusie: Door goed voorbereid het gesprek aan te gaan, vergroot je de kans op succes. Wil je specifiek advies over hoe je dit aanpakt voor een programma bij Doyo Trainingen? Geef ons een seintje. We helpen je graag met de voorbereiding om jouw traject te bespreken met je werkgever.