Je hoeft niet een beter mens te zijn

Het is heel menselijk om te verlangen naar een 2.0-versie van jezelf. Een versie van jezelf die beter met lastige situaties om kan gaan, altijd het juiste weet te zeggen en handiger weet te kiezen. Een klein geheim: je hoeft niet een beter mens te zijn.

Waarom willen we een beter mens zijn?

Natuurlijk kun je nog veel leren en jezelf verder ontwikkelingen, vaardigheden verbeteren. Ja! By all means. Als je daar de ruimte voor hebt. Maar maakt die extra kennis, zelfs als je het toepast, je echt een beter mens? Nee.

Waar komt dat verlangen dan vandaan? Vaak uit een (soms verborgen) overtuiging die je over jezelf hebt. Dat je eigenlijk dit of dat moet doen voordat je het waard bent (om er te zijn? Om voor vol aangezien te worden? Om goed genoeg te zijn?) In een snelle wereld waar steeds meer kan, wordt er steeds meer van je gevraagd en kunnen onze gedachten (zeker bij kenniswerkers) ons in een overprikkelende overdenk-trein zetten. Het is goed mogelijk dat je onbewust je overtuigingen voedt. Dat ook jij je beste leven moet leven. Wat dat dan ook moge zijn. En dat zou alleen kunnen als je een beter mens bent. Een succesvol mens.

Alles zit al in je

Maar, we vertellen je het gewoon zoals het is: je bent al je beste mens. Alles zit al in je. Je bent op de plek waar je bent in je leven, en je kunt verder reizen. Maar de volgende plek is niet beter of per se slechter.

Hooguit (en idealiter) kun je een poging wagen om jezelf te helen van verdrietige zaken die je hebt meegemaakt. Je kunt je ontdoen van al die verhalen die niet echt van jou zijn. Over hoe je je hoort te gedragen, eruit hoort te zien, wat je zou moeten doen. Zodat je vanuit je kern kunt voortbewegen. Minder afgeleid van al die (ook goedbedoelde) adviezen en kritieken om je heen. Dichter bij jezelf.

Wat uit je voortkomt, is zoveel krachtiger dan enkel te doen met wat er op je afkomt. Je hoeft dan nog steeds niet een beter mens te zijn, maar heel waarschijnlijk voel je je wel een stuk kalmer. En ervaar je meer zelfvertrouwen. De sleutel om hier te komen, is het vergroten van je bewustzijn. Te oefenen met het uitstappen uit die overdenk-trein. En jezelf leren te omarmen.

Het klinkt zo simpel. Maar het is misschien wel het beste wat je voor jezelf kunt doen. De basis versterken. Vanuit daar volgt de rest, zoveel gemakkelijker.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant