Je druk maken gaat je niet in je kouwe kleren zitten

Je kunt de straat niet op of je hoort mensen praten over de stijging van de energieprijzen. De boodschappenkosten die de pan uitrijzen. Dat zelfs elektrisch rijden niet zo goedkoop is als dat het leek. Het gaat maar door en door. Oorlog. Inflatie. Armoede. Boeren. Klimaat. De overheid. Er is veel om je druk over te maken. Heel veel. Het is ook niet mals wat er allemaal gebeurt. 

Je kunt tragedie niet voorbeleven

Dat was hiervoor ook al zo. Zelfs nog voor de corona-tijd. Als je je eerder al druk maakte – ook gewoon over jezelf en de mensen om je heen. Dan wordt dat nu niet automatisch minder. En je druk maken gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Nee, dat zit in je lichaam. In de vorm van spanning, hartkloppingen, versnelde ademhaling en loodzware schouders. Stress. 

Eén ding is zeker: je druk maken verandert nooit iets in welke situatie dan ook. Behalve dan dat je jezelf ermee hebt. Je kunt tragedie niet voorbeleven. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Of je je nu druk maakt of niet. 

Een ander ding dat zeker is: je kunt dit afleren. En weer ontspannen in het leven staan. Zonder dat je nergens om hoeft te geven. Juist niet. Erom geven is wat jou mens maakt. Het klinkt misschien als Mission Impossible, maar dat is het niet. Wat je hiervoor hoeft te doen is je bewustzijn vergroten. Het is de basis van onze hele cursus. En zo simpel als dat het klinkt, zo simpel moet het ook zijn. 

Draag de last van de wereld niet

Het leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft de last van de wereld niet op je schouders te dragen. 1: dat is niet jouw functie. En 2: dat gaat je toch niet lukken. Als je dit eenmaal ziet, voelt en weet, kun je dat vanzelf beetje bij beetje loslaten. 

Zo simpel als dat het klinkt, zo ingenieus zit het programma wel in elkaar trouwens. Als het echt zo voor de hand liggend was, had je dat loslaten wel al gedaan namelijk. Maar de kern is zo krachtig omdat het deze simpele waarheid bevat. 

Wat heb je al getrotseerd?

Denk je eens in. Hoeveel heb je de afgelopen jaren al meegemaakt? Welke rotsituaties heb je al getrotseerd? Heb je het voor je? En je bent hier nog steeds. Het heeft je niet geveld, je hebt het doorstaan. En heus, er komt voor iedereen een moment dat het wel ophoudt. The cirkel of life. Maar als je het al die tijd dan toch hebt overleefd, kun je tot het zover is vast dieper ademhalen. Ontspannen. De hartkloppingen vervangen door hartstrelingen. En de mooie momenten bewuster beleven. 

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant