Hoe bereik je wat je wilt?

Hoe bereik je wat je wilt? Wanneer je met je hart een keuze hebt gemaakt, en je voelt dat je op de juiste weg zit: is het belangrijkste niet gelijk op te geven. Geef je niet gewonnen bij tegenslagen en teleurstellingen. Er zijn vaak meer manieren om waar te maken waar je werkelijk naar verlangt, al weet je van te voren niet hoeveel tijd het gaat kosten, of in welke vorm je dat uiteindelijk gaat ervaren. 

Wat is waardevol voor jou?

Weten wat veel voor jou betekent en daarvoor durven gaan is misschien wel het mooiste wat je voor jezelf kunt doen. Het maakt niet uit wat het is. Als het maar waardevol is voor jou. Of het nu om je werk gaat, of om een project ernaast, een boek schrijven, je familie, een hobby, een sportprestatie, het creëren van een fijne plek, of lekkerder in je vel zitten. 

Uiteraard mag dat variëren of veranderen in verschillende stadia in je leven. Als je er voor jezelf uit bent wat je nu echt wilt, is het handig jezelf de volgende vragen te stellen: wil ik de moeite doen die het nodig heeft? En heb ik het ervoor over te incasseren wat erbij komt kijken? Als je ‘nee’ antwoordt, is het goed om nog eens te nagaan of datgene wat je wilde bereiken een echt verlangen is, en zo ja, of je datgene wat een ‘ja’ tegenhoudt anders kunt organiseren. Of: misschien kun je je tijdspad aanpassen, als je meer tijd nodig hebt. 

En dan ga je daarmee aan de slag. Hoe bereik je wat je wilt?

Iedereen die iets betekenisvol heeft neergezet. Die van het eerste idee tot de (dan) laatste vorm bezig is geweest. Weet dat dat niet over één nacht ijs gaat. En dat je enorm veel kunt leren van de hobbels en obstakels die je onderweg tegenkomt. Over hoe jij het echt bedoelt, en wat echt werkt. Als jij je tijd, aandacht en energie vanuit een goede balans kunt besteden aan jouw verlangen, kan het niet anders, dan dat er iets ontstaat. Niet vanzelf. Ook al vind je iets nog zo geweldig, al ben je nog zo in de wolken met het idee.

Er ontstaat pas iets als je de input kunt leveren dat het nodig heeft. Als je het laagje voor laagje kunt opbouwen (en tussendoor misschien ook weer iets kunt schrappen), totdat er uiteindelijk iets staat. Omdat je hebt doorgezet. Omdat je je verlangen en wat dat nodig heeft beter bent gaan begrijpen. En de lessen hebt meegenomen in deze hele missie. 

Zet je (faal)angst opzij

Daar gaan uiteraard veel emoties bij gepaard. Veel mensen ervaren faalangst of frustratie, waar dan ook in het proces. Dat zijn niet altijd per se helpende emoties (en gedachten). Hoe bereik je wat je wilt? Door die emoties te laten zijn, maar niet de overhand te laten nemen. En te focussen op het waarom van je missie. Het betekende iets voor jou, toch? Doorgaan en niet opgeven, vergt vertrouwen en geloof in jezelf. Pas als je hebt doorgezet en terugkijkt, kun je zien waar het goed voor is geweest. Dat lukt niet, als je (te snel) hebt opgegeven.  

Laat tussendoor ook eens de teugels vieren. Voor je het weet ben je er al. Probeer dat niet te missen. Zie onderweg hoe ver je al bent vergeleken met je eerste stappen. Dat sterkt je. En daar mag je trots op zijn.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door helder inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant