fbpx
 

Yin yang-principe in Doyo

Yin yang-principe in Doyo

Al toen ik heel jong was wist ik af van het bestaan van het yin yang-principe. Zacht en hard. Licht en donker. Ik beoefende meer dan twintig jaar een karatestijl waarvan de stijlnaam (goju) hard en zacht betekent. En ik liet me meer dan tien jaar geleden opleiden tot rots en water-trainer. Ik heb meerdere weerbaarheidsopleidingen gevolgd, maar ik houd van het principe van rots en water:

Hard als een rots, of meeveren als water.

De ware betekenis van het yin yang-principe

Toch heb ik zoals ieder mens gelukkig in de praktijk mogen ondervinden wat de balans daartussen nu betekent. Van alles op topsportniveau willen doen, tot veel milder voor mezelf en vanuit een fijne flow werken aan iets, wat ook nog bij me past. Van altijd maar op mijn manier vechten voor rechtvaardigheid. Naar het verbreden van perspectief, leren accepteren wat ik niet zelf kan veranderen en veel beter kunnen observeren. Zonder mezelf weer eens half te verliezen.

Dat ging overigens niet helemaal vanzelf. Ik werd op bepaalde momenten ook gedwongen om anders te leren kijken. Waardoor ik me meer en meer bewust werd van de ware betekenis van het yin yang-principe. Wanneer is het een goed moment om meer yang te zijn? En wanneer vooral ook yin? In relatie tot anderen, gezondheid, en in mijn werk. Maar uiteindelijk altijd een symbiose van de twee samen. 

Inwaarts en uitwaarts

Ik besefte me pas later dat dé twee trainingen die we vanuit Doyo Trainingen aanbieden ook yin yang zijn. Bij persoonlijk leiderschap stap je meer inwaarts (yin) en bij omgaan met agressie moet je wel naar buiten treden (yang). Het leuke daarvan: juist in dat inwaarts durven gaan, zit veel kracht (yang). En het naar buiten treden is kwetsbaar en altijd ook nog zo respectvol mogelijk (yin). 

De balans tussen yin en yang betekent ook het toelaten van zowel het mannelijke als het vrouwelijk in onszelf. De verbinding zoeken met jezelf en met anderen. Maar ook weten wanneer je op moet staan om je punt te maken. Het is fijn om te oefenen in het vinden van die optimale balans – wat we uitvoerig doen in de cursus persoonlijk leiderschap. Dat zorgt niet alleen voor heel veel bewustwording. Maar ook voor veel meer mentale gezondheid, innerlijke rust en vrede.

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Houdt verder heel veel van bokkepootjes. En koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En vindt The Office (alleen US gezien) geniaal.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button