De weg van de krijger

Eén van de fundamenten van onze trainingen is het gedachtegoed van Bushido. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? In letterlijke zin betekent Bushido ‘de weg van de krijger‘. Het mooie is: je hoeft geen ‘krijger’ te zijn om wel principes ervan toe te passen. Om bewust meer betekenis te ervaren en het leven op zichzelf (nog meer) te leren waarderen. Minder worrier te zijn, meer warrior. Onder de richtlijnen, een paar concrete voorbeelden.

Zeven richtlijnen

De weg van de krijger omvat zeven richtlijnen die bedoeld zijn om je te ondersteunen:

1. Eerlijkheid en rechtvaardigheid.
2. Moed. Durven.
3. Mededogen en compassie.
4. Hoffelijkheid. Toon karakter boven gelijk halen.
5. Volledige oprechtheid.
6. Eer. Op een juiste manier handelen.
7. Toewijding en trouw.

Het gaat om wat je doet, niet om wat je hebt

Bushido gaat om meer dan ‘identiteit’. Het gaat om een manier van leven, die eerbaar is. Het gaat om meer dan discipline en goed voor jezelf zorgen. Het gaat om de waarde van de actie van het om jezelf en anderen te zorgen. Omdat je het kàn doen, mag doen en de ruimte hebt om het daadwerkelijk te doen.

Een tipje van de sluier om de principes achter Bushido te snappen en toe kunnen passen.

Toewijding en trouw

Stel, je woont in een mooi huis met een flinke tuin. Dit bezit betekent niet automatisch dat je daarvan geniet als je de hele dag geteisterd wordt door alles wat je nog ‘moet’ of door andere gedachten die je bezighouden. Je zou in je huis koffie kunnen drinken, naar buiten kijken, maar nog steeds ‘niets’ zien. Omdat je je laat bezighouden door je gedachten ervaar je niet eens dat je in dat mooie huis woont. Met die tuin.

Als je iedere dag met droog weer, zeg even, een uur naar buiten kunt gaan om in je tuin te werken. Met aandacht voor wat er onder je handen en om je heen gebeurt. De wind door je haren voelt gaan. Glijden gedachten van je af. Je haalt onkruid en rommel weg. Vanuit punt 7: ’toewijding en trouw’. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat je ervoor kiest te zorgen voor je tuin. Omdat je ervoor kiest het mooi te maken. En door deze actie kies je ervoor om je huis en tuin dieper te waarderen, en anders te ervaren dan enkel door ernaar te kijken.

Het zit hem in de actie. De manier van leven.

Mededogen en compassie

Zo kun je ook met jezelf omgaan. Niet alleen vanuit de richtlijn toewijding en trouw, maar ook vanuit mededogen en compassie. Je hoeft niet gezond te eten omdat je aan een bepaald beeld hebt te voldoen. Je mag ervoor kiezen je lichaam goed te verzorgen, omdat je voor een leven kiest waarin je nu eenmaal het beste tot bloei kunt komen als je je fit en fijn voelt. Door dat te eten, en dusdanig te bewegen, dat je energiek bent. Bewust en levendig.   

Het zijn slechts een paar voorbeelden. Maar je voelt vast de implicatie ervan: de impact van het toepassen van de volledige richtlijnen op jouw leven. Je kunt alles verliezen in de wereld, maar wat niemand ooit van je af kan pakken is de manier waarop jij kiest in de wedstrijd te staan. Hoe jij het leven waardeert. Het is nooit te laat om met ‘de weg van de krijger’ te starten. Elk moment kan voor jou de tijd zijn om je krachtig verder te ontwikkelen. Alles zit al in je. Het gaat nu om kiezen, vanuit jouw vrije wil. En dan te ervaren.

Filmtip: The Last Samurai

Ter inspiratie raden we je de film The Last Samurai aan. Om alvast een glimp van Bushido te voelen.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt, ben je je steeds meer bewust, en helpen we je zelf die verandering te maken. Gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant