Eén van de belangrijkste fundamenten van onze trainingen is het gedachtegoed van Bushido. Maar wat betekent dit precies? In letterlijke zin betekent Bushido ‘de weg van de krijger‘. Het mooie is: je hoeft geen ‘krijger’ te zijn om de principes ervan toe te kunnen passen om meer betekenis te ervaren en het leven meer te waarderen.
Zeven richtlijnen
De weg van de krijger omvat zeven richtlijnen die je ondersteunen je krachtigste zelf verder te ontwikkelen:
1. Eerlijkheid en rechtvaardigheid.
2. Moed. Durven.
3. Mededogen en compassie.
4. Hoffelijkheid. Toon karakter boven gelijk halen.
5. Volledige oprechtheid.
6. Eer. Op een juiste manier handelen.
7. Toewijding en trouw.
Het gaat om wat je doet, niet om wat je hebt
Bushido gaat om meer dan ‘identiteit’. Het gaat om een manier van leven, die eerbaar is. Het gaat om meer dan discipline en goed voor jezelf zorgen. Het gaat om de waarde van de actie van het om jezelf en anderen te zorgen. Omdat je het kàn doen, mag doen en de ruimte hebt om het daadwerkelijk te doen. Om het beoefenen van de dankbaarheid van al wat er is.
Sta me toe dit verder uit te leggen. Een tipje van de sluier om de principes achter Bushido te snappen en toe kunnen passen.
Toewijding en trouw
Stel, je woont in een mooi huis met een flinke tuin. Dit bezit betekent niet automatisch veel als je de hele dag geteisterd wordt door alles wat je nog ‘moet’ of door andere gedachten die je bezighouden. Je zou in je huis koffie kunnen drinken, naar buiten kijken, maar nog steeds ‘niets’ zien. Omdat je je laat bezighouden door je gedachten ervaar je niet eens dat je in dat mooie huis woont. Met die tuin.
Als je iedere dag met droog weer, zeg even, een uur naar buiten kunt gaan om in je tuin te werken. Met aandacht voor wat er onder je handen en om je heen gebeurt. De wind door je haren voelt gaan. Gedachten glijden van je af. Je haalt onkruid en rommel weg. Vanuit punt 7: ’toewijding en trouw’. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat je ervoor kiest te zorgen voor je tuin. Omdat je ervoor kiest het mooier te maken. En door deze actie kies je ervoor om je huis en tuin dieper te waarderen, en anders te ervaren dan enkel door ernaar te kijken.
Het zit hem in de actie. De manier van leven.
Mededogen en compassie
Zo kun je ook met je eigen lichaam omgaan. Niet alleen vanuit de richtlijn toewijding en trouw, maar ook vanuit de richtlijn mededogen en compassie. Deze geldt voor je houding naar anderen toe, maar ook voor hoe je met jezelf omgaat. Je hoeft niet gezond te eten omdat je aan een bepaald beeld hebt te voldoen. Je mag ervoor kiezen je lichaam goed te verzorgen, omdat je voor een leven kiest waarin je nu eenmaal het beste tot bloei kunt komen als je je fit en fijn voelt.
Door dat te eten, en dusdanig te bewegen, dat je energiek bent. Bewust en levendig.
Het zijn slechts een paar voorbeelden. Maar je voelt vast de implicatie ervan: de impact van het toepassen van de volledige richtlijnen op jouw leven. Je kunt alles verliezen in de wereld, maar wat niemand ooit van je af kan pakken is de manier waarop jij kiest in de wedstrijd te staan. Hoe jij het het leven waardeert. Het is nooit te laat om hiermee te starten. Elk moment kan voor jou de tijd zijn om je krachtigste zelf verder te ont-wikkelen. Alles zit al in je. Het gaat nu om kiezen, vanuit jouw vrije wil. En dan te ervaren.
Filmtip: The Last Samurai
Is Bushido helemaal nieuw voor je? Bekijk de film The Last Samurai een keer helemaal ongestoord. En laat alle details van het verhaal als geheel eens goed tot je komen.