fbpx
 

Herstellen en achter je laten

Herstellen en achter je laten

Je hebt iets heftigs meegemaakt. Waarvan je nog aan het bijkomen bent. Wat je nog steeds bezig houdt. Je wilt verder, herstellen en achter je laten. Maar toch voel je je steeds weer teruggezogen in gedachten rondom die gebeurtenis, of de zorgen dat het opnieuw gebeurt. 

Allereerst: daar sta je niet alleen in. Hoe klein of groot ook.

Wat brengt herstel sneller op gang?

Herstellen en achter je laten klinkt vaak gemakkelijker dan gedaan. Maar is zeker geen mission impossible. Het helpt door er niet alleen over te praten. Inzichten zijn fijn. Deze omzetten naar acties: dat brengt herstel sneller op gang. Het gevoel zelf actief verantwoordelijkheid te nemen voor je herstel doet veel. Zeker om je herstel ook werkelijk te ervaren. Dat kan geen mens voor je doen. Jij hebt iets meegemaakt en verwerkt dat op jouw manier. De enige manier om dit ook werkelijk achter je te laten, is vooral het niet te negeren, maar er doorheen te gaan.

Om het vervolgens te kunnen loslaten. Dat gevoel dat je nu nog vasthoudt, in gedachten, maar ook in je lichaam. Die spanning die je voelt. Hoe laat je dat los? Door te beseffen dat het niet alleen om loslaten gaat.

Jouw ervaring van het leven

Het zit hem ook in jezelf eraan durven over te geven. Vertrouwen te hebben in jezelf (of dit te vergroten) en in je proces van ontwikkeling. Niet van 0 naar 100 willen en daardoor te verlammen. Maar te zorgen voor een flow met tussenstapjes, zodat je in beweging durft te komen. Die richting uitzetten is goed. Evenals op een bepaald punt (daardoor) oké te kunnen zijn met het verleden. Het helpt om dan ook te (leren) ontspannen in het nu. Je bent al goed, waar je nu ook staat. Gek genoeg creëer je door die ontspanning juist ruimte voor nog meer vooruitgang. 

Niet alles wat er om je heen gebeurt, of wat je hebt meegemaakt, hoeft constant jouw ervaring van het leven te beïnvloeden. Misschien kun je juist als je bewust aan de slag gaat met je herstel, meer bereiken dan ooit tevoren. Net zoals ik nu, na het dealen met de ziekte MS. En daarvoor een burn-out. En een scheiding. 

Je kunt dat te boven komen. En zelfs een rijker leven leiden met innerlijke rust. 

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button