fbpx

3 fasen van persoonlijk leiderschap

Wielrennen

3 fasen van persoonlijk leiderschap

Wanneer je voor een baas werkt, is het heel gemakkelijk je te laten leiden. Iemand anders zegt wat je moet doen of zet in ieder geval een bepaalde verwachting neer en jij probeert daaraan te voldoen.

Dit kan heel comfortabel aanvoelen in je werk en in je leven. Je hoeft immers zelf niet te veel na te denken over de gevolgen. Je bent uitvoerder van hetgeen een ander bij je neerlegt. Maar hoe zit dat in je privé-leven? Laat je je leiden door anderen? Wacht je af totdat je partner of iemand anders zegt wat je moet doen?

Of heb jij liever zelf de touwtjes in handen en bepaal je zelf wat je doet en wanneer? Als je de controle over je eigen leven wilt hebben, kijk je dan ook naar de gevolgen van je acties?

Kiezen voor persoonlijk leiderschap is een keus die je maakt om de stap te zetten naar een bewuster leven. Naar een leven waarin jij de controle hebt. Niet alleen over wat je doet en wanneer, maar ook hoe je omgaat met tegenslag en momenten dat het niet gaat zoals jij het zou willen. 

Door te kiezen voor persoonlijk leiderschap kies je voor een bewuster leven. Dat bereik je niet van de ene op de andere dag. Om het iets concreter te maken, kunnen we het opdelen in drie fasen:  

  1. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven
  2. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid
  3. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ambities

Fase 1 Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven
Jij bepaalt zelf wat je doet en hoe je het doet. Het is jouw leven. Wanneer je een keus maakt, dan ben je niet alleen verantwoordelijk voor die keus, maar ook voor de gevolgen die de keus heeft op jouw leven. 

Is het redelijk dat een roker anno 2019 de sigarettenfabrikant aanklaagt, omdat hij door het roken kanker heeft gekregen? Om je maar een voorbeeld te geven van het maken van een keus en het aanvaarden van de gevolgen. 

Het is gemakkelijk om met je vinger te wijzen en een ander de schuld te geven. Wiens schuld iets ook is: je zet jezelf als slachtoffer neer. Als slachtoffer maak je jezelf als mens klein en ontneem je jezelf de kracht om de gevolgen te aanvaarden. Deze manier levert je weinig op. Zodra je ervoor kiest om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, zul je met meer kracht in het leven staan. Je zult meer actie ondernemen en daardoor vooruit gaan.   

Jij kiest er ook voor hoe je op iets reageert. Je kunt vechten en je emoties de boventoon laten voeren of je kunt iets rationeel bekijken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar zeker wel te leren.

Fase 2 Verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid
Het is nooit te laat om te kiezen voor een gezonder leven. Ook daarin kun je niet de schuld afschuiven. Jij kiest zelf wat je bijvoorbeeld in je mond stopt en of dat je met de auto of de fiets naar je werk gaat.

Wanneer je gezonder wilt leven, neem je verantwoordelijkheid voor bewustere keuzes. Het is goed om te kijken naar de invulling van je maaltijden, je beweging, je slaapritme.

Wil je meer energie? Dan kun je kijken naar je slaapgewoonten. Hoe laat ga je naar bed? Wat doe je vlak voordat je gaat slapen? Energie heeft niet alleen met slapen te maken, maar ook met voeding en beweging. Bekijk al deze aspecten van gezondheid in je dagelijks leven. Je zult zien dat je op een aantal vlakken snel winst kunt behalen. 

Fase 3 Verantwoordelijk voor je eigen ambities
Wil je verder komen in je carrière, dan is achterover leunen en afwachten geen goede strategie. Heb je ambities die je wilt waarmaken, neem dan ook daar je verantwoordelijkheid voor. 

“There are no mistakes or failures, only lessons.”

Ken je deze quote? Best confronterend, toch? Als mens heb je de neiging om te kijken naar het negatieve, naar de fouten en mislukkingen in je leven. Maar hoe ziet je leven er uit als je kijkt naar die momenten als lessen? Stel jezelf de vraag wat je ervan kunt leren. Met die vraag neem je verantwoordelijkheid voor je eigen acties en creëer je leermomenten die je dichter bij je ambities/ doelen brengen. 

Meer kracht en meer zelfvertrouwen
Kiezen voor persoonlijk leiderschap en voor een bewuster leven geven je dagelijks meer kracht en zelfvertrouwen. Je gaat zien en ervaren dat je meer vat hebt op je leven. Niet alleen wat er gebeurt, maar ook hoe jij reageert op het zogenaamde mislukken. 

Je gaat ook ervaren dat je niet altijd alles in de hand hebt, dat dingen je overkomen door de keus die een ander maakt. Dat is het moment dat je kunt groeien. Want hoe jij omgaat met momenten en gebeurtenissen waar je geen invloed op kunt uitoefenen is tekenend voor de verantwoordelijkheid die jij durft te nemen in je eigen leven.

Ben jij klaar voor persoonlijk leiderschap?
Dat je dit artikel tot hier hebt gelezen zegt iets over jou. Het zegt iets over hoe jij nu in het leven staat en hoe je in het leven wilt staan. Persoonlijk leiderschap is een uitdaging die je met jezelf aangaat. Ben jij er klaar voor? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek over ons programma Doyo Slimmer Leven voor meer persoonlijk leiderschap en hoe jij dat in jouw leven vorm kunt geven. 

Esther de Groot
blogger@doyotrainingen.nl

Blogger met liefde voor persoonlijke ontwikkeling.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button