11 dec Er is meer dan je verstand
Veel intelligente mensen maken het denken héél belangrijk. “Natuurlijk”, zeg je, “waar ben je zonder je verstand?” Het vermogen om te denken heb je nodig. De valkuil als je alles probeert op te lossen met denken: je kunt zomaar de mooiste ingevingen missen. Er is meer dan je verstand. Gelukkig maar. Een concept waar je misschien nog aan moet wennen.
Op intuïtie weet je ook veel. Je hebt vast weleens buiten gewandeld, en op een bepaald moment hard en razendsnel met je ogen geknipperd. Maar goed ook. Anders was de vlieg die vanaf de zijkant aangevlogen kwam, zo in je oog gevlogen. Je lichaam wist het sneller dan dat je het kon zien. Zo heb je vast ook weleens aangevoeld dat er iemand achter je stond, of naar je stond te kijken.
Bij veel wat gebeurt hoeven we helemaal niet na te denken. Sterker nog: het blijkt juist steeds maar weer dat we ons van veel belangrijke zaken veel bewuster kunnen worden, als we dat (excessieve) denken eens loslaten.
Hoe ingevingen tot je komen.
Een voorbeeld. Een cursist dook er diep in. Vanaf cursusdag één dacht hij veel na over de stof die we behandeld hadden en hoe hij dat kon vertalen naar zijn eigen leven. Het liet hem niet los. Met name de vraag wie hij was achter de rollen die hij dagelijks invulde. Op een bepaald moment, weken verder, ergens na cursusdag drie, liet hij het los. En juist in die week kwam het antwoord tot hem. In stukjes en beetjes. De puzzelstukjes vielen op hun plek. Denken is noodzakelijk. Maar met alleen denken komen we er niet.
Albert Einstein zei eens:
“Ik denk 99 keer en vind geen antwoord. Ik stop met denken, baad in stilte, en het antwoord vindt mij.”
Daarom behandelen we in meer dan alleen theorie en inzichten, meer dan praktijk ook. Er is meer dan je verstand. We zetten als derde belangrijke factor in op het opdoen van ervaringen. Met je hele lichaam. In de cursus en thuis. En we starten met het verder ontwikkelen van je intuïtieve intelligentie. Door uit het vele denken te stappen creëer je meer ruimte en rust.
Hoe laat je spanning los?
Bij die ervaringen hoef je niet direct aan sport te denken. Denk aan oefeningen waarbij je voor jezelf merkt hoe een bizar groot effect een bepaalde ademhaling of stand op je heeft. In slechts een paar minuten tijd. Een cursist deelde na een oefening dat ze niet wist dat ze zich nog zo kon ontspannen terwijl ze niet eens op vakantie was. We weten dat spanning, trauma en stress ook in je lichaam gaat zitten. Weten hoe je spanning ook weer los kunt laten is net zo essentieel als de inzichten om jouw perspectief te verbreden.
Veel van deze oefeningen zijn redelijk gemakkelijk te leren.
De kracht van de simpliciteit en pragmatiek hiervan is dat je het ook werkelijk gaat doen. Zeker in combinatie met de inzichten die je krijgt. En dat je merkt wat die handvatten je opleveren. We zetten kennis steeds weer om in actie en ervaring, zodat het niet enkel conceptueel blijft. Zoals in concrete stappen naar je doel toewerken. Maar ook in thema’s als ‘niet in je gedachten verstrikt blijven’, ‘omgaan met spannende situaties’, ‘verbinding met anderen’, ‘bewust zijn van je eigen kracht’. Op die manier is er een werkelijke overdracht, waardoor het beklijft. Waardoor je werkelijk empowerment ervaart. Je hebt dan alle antwoorden zelf in handen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.