Effectief communiceren

Maak je het weleens mee: vreemde blikken, terugkerende vragen of verkeerde handelingen op basis van wat jij zegt? Of raak je tijdens een gesprek te gemakkelijk op een zijspoor? Dan heb je wellicht iets aan onze 7 tips voor effectief communiceren.

Wat betekent effectief communiceren?

Effectief communiceren betekent dat jij jouw boodschap bondig en duidelijk kunt overbrengen aan jouw gesprekspartner. Effectief communiceren doe je door met een bewust doel voor ogen een gesprek te beginnen, met goede aandacht en een open houding. Maar waar begin je? En waar moet je dan op letten?

1. Luisteren, luisteren en nog eens luisteren
Luisteren is de belangrijkste eerst stap om effectief te kunnen communiceren. Want hoe kun je effectief op iemand reageren als je de boodschap niet goed hebt ontvangen? Nog belangrijker is dat je begrijpt wat de gesprekspartner bedoelt. Het is niet erg om door te vragen naar wat diegene precies bedoelt, want alleen zo kun je effectief en doelgericht met iemand communiceren.

2. De LSD techniek
Gebruik de LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) techniek om effectief te luisteren. Je volgt in deze techniek drie essentiële stappen die je eigenlijk altijd kunt doorlopen, zowel zakelijk als privé.

3. Help iemand
Veel gesprekken worden gestart uit eigenbelang. Denk bijvoorbeeld aan een accountmanager die een potentieel sales-gesprek met iemand begint tijdens een netwerkevenement. Probeer tijdens elk gesprek ervoor te zorgen dat je gesprekpartner ook iets over heeft aan het gesprek. Dit levert sterke samenwerkingen op. Denk hierbij alleen al aan waardevolle tips, steun of advies die jouw gesprekpartner nodig kan hebben.

4. Maak geen aannames
Probeer vooraf of tijdens het gesprek geen aannames te maken. Dit is een grote oorzaak van slechte communicatie, omdat de verwachting en de werkelijkheid niet altijd overeenkomt. Ga af op wat je direct hoort, of vraag anders nog even door.

5. Bevestig afspraken
Het is belangrijk om afspraken mondeling te bevestigen. De gesprekspartner krijgt zo sneller het gevoel dat jij goed hebt geluisterd en voor een goede opvolging zorgt. Ook dit is een belangrijk onderdeel bij effectief communiceren.

6. Sta open voor een andere mening
Het is belangrijk tijdens het gesprek altijd actief te blijven luisteren, ook in het geval je het ergens niet mee eens bent. Veel mensen zijn gewend om niet meer echt te luisteren als ze de informatie niet waardevol vinden of het er niet mee eens zijn. Hierdoor mis je relevante informatie en dit zorgt ook van jouw kant voor een ineffectief gesprek.

7. Blijf bij het onderwerp
In gesprekken is het gemakkelijk af te dwalen. Zorg ervoor dat je je altijd houdt bij het onderwerp van het gesprek. Je bespreekt dit met een reden. Heb je het gevoel dat er nog geen goed antwoord is gekomen op jouw vraag of dat jij nog geen goed antwoord hebt gegeven? Kom dan terug op het onderwerp en probeer ook de bevestiging van jouw gesprekpartner te krijgen dat alles besproken is. 

Zelfvertrouwen ondersteunt effectief luisteren en communiceren.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling helpen we je stap voor stap blijvend je basis te versterken, met rust, inzicht en zelfvertrouwen. We zorgen ervoor dat je het gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant