fbpx
 

Een super irritant persoon

Een super irritant persoon

Verschijnt er bij jou ook weleens een superirritant persoon in je leven? Iemand die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Een persoon die op aarde lijkt te zijn om (nou ja, bijna dan) jou te martelen met woorden, acties of ander ongewenste aandacht. 

Natuurlijk kun je niet met iedereen een klik hebben. Laten we dat vooropstellen. Zoveel mensen, zoveel smaken. Dat weet je ook wel. Maar wat moet je er nu mee? Als je net op je werk, of ergens privé, steeds tegen diegene aanloopt die een vervelend gevoel in je los maakt? Je vet uit je comfortzone haalt, of ten minste uit je concentratie. Goede vraag! 

Wat je allereerst kunt doen

En het antwoord daarop is, allereerst: even helemaal niets. Tenzij het een situatie is waarop je stante pede wel móet reageren. Maar als dit niet het geval is, die persoon doet gewoon weer z’n – voor jou – onhebbelijke gedrag in jouw bijzijn: stap even naar achteren. Zonder je desnoods af. Concentreer je op jezelf. Observeer wat er in jezelf omgaat. Je gedachten, je gevoel: sta alles toe. Accepteer je emoties, zonder dat je er direct iets mee doet. Dit is heel praktisch de eerste stap.

Je kunt enorm veel leren over jezelf en oefenen met de uitdagingen die je gegeven zijn, als je daarvoor open staat. Dat ergerlijke gevoel, heb je niet voor niets. Het komt altijd ergens vandaan. Daarvoor ben je mens. Je kunt jezelf trainen om er minder last van te hebben, minder overprikkeld. Zonder dat een super irritant persoon gelijk uit je leven moet. Dit is vooral handig als je regelmatig met super irritante personen te maken hebt. Het is bijzonder verhelderend (en rustgevend) om je deze superkracht eigen te maken.  

A blessing in disguise

Soms is iemand alleen maar verkleed als een super irritant persoon en blijkt zijn of haar aanwezigheid een cadeautje te zijn. Het helpt echt als je er zo naar leert kijken. Vraag jezelf af: wat heb ik te leren hiervan? Zorgt dit mens ervoor dat je in beweging komt? Uit je comfortzone, naar misschien wel iets heel tofs? Verbaas je jezelf hoe dapper je ineens voor jezelf opkomt? Ben je compleet klaar met dat ‘people pleasen’ van jezelf en helpt deze situatie je schuldvrij voor jezelf te kiezen nu?

Als dit het geval is, en je doet dit daadwerkelijk, heeft zo’n super irritant persoon wellicht meer voor je gedaan, dan zomaar een aardig iemand met wie het nooit heeft gewreven. Natuurlijk betekent dit niet dat je altijd zomaar alles moet accepteren. (Wel je eigen emoties.) Als het moet: geef je grens aan. Maar wat vrijwel niet werkt is het aangaan van een soort ‘haal-je-gelijk-strijd’. Zeker niet als diegene om wie het gaat zelf niet doorheeft hoe jij je voelt. Of mogelijk al met moeite zichzelf staande houdt. Je vecht tegen jezelf.

Stop ermee. Vecht niet, maar kies voor jezelf.

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Voelt zich Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Moeder van Boris, vrouw van Erik. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Schrijft als iedereen het huis uit is. Fan van acteur Joaquin Phoenix. Luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En pizza. Lacht nog steeds om The Office. Is een durfal. Maar in het hart een zacht eitje.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button