fbpx

Dit is geen terugblik

Dit is geen terugblik

2020 staat alweer voor de deur. Met een nieuw decennium. De invulling van zo’n lange periode valt bijna niet te voorspellen. Er kan zo vreselijk veel gebeuren, en je kunt op de laatste plaats niet van te voren beloven dat je op dag 3.652 nog hetzelfde denkt en doet als op dag 1. 

Laatst spitte ik door mijn social media-geschiedenis. Met tien jaar aanwezigheid op Facebook en een ruime acht jaar op Instagram, had ik vrij fanatiek nogal wat geplaatst. Ik keek voor het éérst achterom in de timelines. En ja, ik heb heus wel wat opgeruimd. Met kromme tenen hier en daar, zeker. Dat hoort er vast bij. Maar vooral met verbazing en verwondering gekeken en gelezen. En met dankbaarheid voor de plek waar ik nu sta.

Hoe dan ook, ben ik blij dat ik geplaatst heb.

Blij dat ik uitdrukking heb gegeven aan mezelf. Dat ik dat altijd durfde. Dat ik een boek heb geschreven. Woorden op papier heb gezet en die heb laten uitgeven. Woorden die ik nooit meer terug kan nemen. Dat was ik, op dat moment. Met mijn mening, op dat moment. In die omstandigheden, met de ervaringen die ik had. 

Mijn eindejaarsmoment dit jaar, is geen terugblik. Het gaat niet om wat ik heb gedaan, wat ik heb bereikt. Het gaat niet om de vinkjes op een bucketlist. Het gaat zelfs niet over wat ik heb geleerd het afgelopen jaar, van wat ik heb gelezen, gezien en gehoord, of voor mezelf heb ervaren. Niet eens over de mensen die me hebben geraakt. 

Ik gebruik de komende twee weken, dit eindejaarsmoment, om gas van de plank te halen en stil te staan bij het mens dat ik nu ben. 2019 was een jaar vol uitdagingen, waarbij ik misschien wel meer dan ooit geconfronteerd ben met wie ik nu werkelijk ben, in plaats van mezelf te associeren met wat ik allemaal doe.    

Hoe spannend dit ook klinkt, het is vooral een opluchting. Hoe meer het ‘moeten’ van mij afglijdt, hoe een leuker mens ik ben. Wat vast voor iedereen geldt. En wat nog veel leuker is, de realiteit is dat jij en ik áltijd kunnen bepalen wie jij en ik nú zijn. Het beste idee dat we van onszelf hebben. Bagage is van het verleden. Wij zijn in het moment. En 2020 is van ons. 

Wie of wat wil jij zijn in 2020?

Gezellige feestdagen en alvast een heel mooi en gelukkig nieuwjaar!

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button