fbpx
 

De kracht van specificeren

De kracht van specificeren

De kracht van specificeren heb ik door een geluk bij een ongeluk ontdekt. Zó lang heb ik zoveel tegelijk gedaan. Twee ondernemingen, tig projecten, een boek schrijven. Veel wel aan elkaar gerelateerd, maar toch. Omdat ik het kon. Omdat ik dacht dat dat zou helpen groeien. Totdat dat fysiek niet meer kon, na die diagnose van MS. En nu ben ik alweer jarenlang bezig met precies dat ene. Dat wat ik moest doen. Omdat ik aan bijna niets anders kan denken. Omdat het me uitermate fascineert. Omdat het uit mij komt.

En nu. Nu voel ik het zo hard bruisen.

Het voelt alsof ik opnieuw mijn zwarte band heb gehaald, maar dan nog meer in zelfontwikkeling. En karateka’s weten, dat het dan pas begint. Grote gevechten zijn doorstaan, ik heb doorgezet met trainen, de fundering is gelegd. De afgelopen jaren heb ik met zoveel voldoening echt zulke fijne mensen mogen begeleiden in hun proces. Hun bijzonder mooie feedback en ervaringsverhalen overweldigen me steeds weer. Ik weet wat het effect is en kan zijn. Het stemt me nederig dat anderen dit met mij net zo ervaren. Dat heeft niet alleen met mij of met een andere trainer te maken, ook met de inzet van degene die deelneemt.

Mijn hart zit erin

Dit is met terugwerkende kracht alles wat ik wilde. Méér hoef ik niet. Mijn hart zit erin. Maar verdiepen en blijven ontwikkelen wel. Dat is het met die zwarte band. Nu wordt het alleen maar leuker. Ook als het spannend wordt, of als dat tegenslagen inhoudt. Bring it on. De kracht van specificeren. Ik moest denken aan de uitspraak van Haemin Sunim, Boeddhistische monnik en auteur:

“Als je leert om één sport goed te beoefenen, wordt het gemakkelijker om een andere sport te beoefenen. Als je één vreemde taal vloeiend leert spreken, kun je gemakkelijker een andere taal leren. Als je uitvindt hoe je één zaak moet runnen, is het gemakkelijker om nog een tweede of derde te leiden. Wees niet jaloers op mensen die goed zijn in veel dingen. Zorg dat je eerst goed bent in één ding, en al snel zul je goed zijn in twee of drie dingen.”

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (o.a. the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En lacht nog steeds om Friends.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button