fbpx
 

De kracht van specificeren

De kracht van specificeren

De kracht van specificeren heb ik door een geluk bij een ongeluk ontdekt. Zó lang heb ik zoveel tegelijk gedaan. Twee ondernemingen, tig projecten, een boek schrijven. Veel wel aan elkaar gerelateerd, maar toch. Omdat ik het kon. Omdat ik dacht dat dat zou helpen groeien. Totdat dat fysiek niet meer kon, na die diagnose van MS. En nu ben ik alweer jarenlang bezig met precies dat ene. Dat wat ik moest doen. Omdat ik aan bijna niets anders kan denken. Omdat het me uitermate fascineert. Omdat het uit mij komt.

En nu. Nu voel ik het zo hard bruisen.

Het voelt alsof ik opnieuw mijn zwarte band heb gehaald, maar dan in persoonlijk leiderschap. En karateka’s weten, dat het dan pas begint. Grote gevechten zijn doorstaan, ik heb doorgezet met trainen, de fundering is gelegd. De afgelopen jaren heb ik met zoveel voldoening echt zulke fijne mensen mogen begeleiden in hun proces. Hun bijzonder mooie feedback en aanbevelingen blijven me steeds weer overweldigen. Ik weet wat het effect is en kan zijn, het stemt me nederig dat anderen dit met mij net zo ervaren. Dat heeft niet alleen met mij te maken, ook met de inzet van de ander.

Mijn hart zit erin

Dit is met terugwerkende kracht alles wat ik wilde. Méér hoef ik niet. Mijn hart zit erin. Maar verdiepen en blijven ontwikkelen wel. Dat is het met die zwarte band. Nu wordt het alleen maar leuker. Ook als het spannend wordt, of als dat tegenslagen inhoudt. Bring it on. De kracht van specificeren. Ik moest denken aan de uitspraak van Haemin Sunim, een Boeddhistische monnik:

“Als je leert om één sport goed te beoefenen, wordt het gemakkelijker om een andere sport te beoefenen. Als je één vreemde taal vloeiend leert spreken, kun je gemakkelijker een andere taal leren. Als je uitvindt hoe je één zaak moet runnen, is het gemakkelijker om nog een tweede of derde te leiden. Wees niet jaloers op mensen die goed zijn in veel dingen. Zorg dat je eerst goed bent in één ding, en al snel zul je goed zijn in twee of drie dingen.”

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button