fbpx
 

De ideale groepsgrootte

De ideale groepsgrootte

“Je kunt niet leren, zonder te onthouden.” zei de Griekse filosoof Socrates ruim 2.500 jaar geleden. Kennis omzetten naar acties helpt daar al bij. Maar wat is de ideale groepsgrootte? Met hoeveel deelnemers bij elkaar kun je optimaal leren? Dat verschilt natuurlijk per inhoud en doel van een training.

De ruimte om je eigen verhaal te vertellen

Voor onze cursus Persoonlijk Leiderschap is het praktisch fijn als we een even aantal hebben. Maar een veel belangrijkere factor wat de ideale groepsgrootte bepaalt, is dat je echt de ruimte hebt om je eigen verhaal te kunnen vertellen. En dat je elkaar in de loop van de zes cursusdagen in de kern leert kennen, elkaars progressie duidelijk kunt zien. Het is onderdeel van je eigen proces.

Het is belangrijk dat de groep op dag één al veilig en vertrouwd aanvoelt, zodat je op je gemak bent, en daardoor meer tot je kunt nemen. Maar ook vrijuit durft te vertellen en door te vragen. Een té klein aantal heeft een keerzijde: dat kan juist te veel energie kosten. Misschien heb je zelf weleens gemerkt hoe intensief een één-op-één sessie is, al na een uur. Dat is nu ook weer niet de bedoeling. 

Onze conclusie voor de ideale groepsgrootte

We kwamen al snel tot de conclusie dat de ideale groepsgrootte voor een cursus met één trainer neerkwam op vier tot zes deelnemers. En in een retreat met drie trainers kwamen we uit op zes deelnemers. Een extra mooie bijkomstigheid is dat de groepen bestaan uit gelijkgestemden. Mensen met een zelfde soort soort handen uit de mouwen-instelling, motivatie en uitdagingen. Die nu eens bewust stil willen staan bij wie ze zijn en waar ze naar verlangen, en behoefte hebben aan betekenisvolle veranderingen.

Dat mag speciaal voelen

Zowel de cursus als het retreat voelen mede door het kleine aantal deelnemers, en de extra één-op-één sessies met de trainer, aan als een feestje. Als iets speciaals. Je wordt echt gezien en gehoord. Het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap is een individuele aangelegenheid, en iets waar je de rest van je leven de vruchten van mag plukken. Dat mag bijzonder zijn, en zeker ook gevierd worden.

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button