fbpx
 

De gevaarlijkste gok

De gevaarlijkste gok

Ondertussen ben ik erachter dat het hele leven uit gokjes bestaat. Ook wel beslissingen genoemd. De uitkomst staat vrijwel nooit vast. Dus dagelijks neem je grote en kleine gokjes. In het vervoer dat je kiest, het halfgebakken eitje dat je eet, de feedback die je geeft, wie je ontmoet en hoe leuk je denkt dat het gaat zijn. De gevaarlijkste gok die je kunt nemen, las ik ooit ergens, is gokken dat je in de toekomst nog wel de tijd hebt om de dingen te doen die je het allerliefst zou willen doen. 

Meer dan cijfertjes

Ik gokte ooit op het ondernemerschap. Twaalf jaar geleden alweer. Het was een big deal om ontslag te nemen met een dikke hypotheek rond mijn enkels. Sommige mensen die van zekerheid houden zeggen me weleens iets in de trant van: “Mij niet gezien. Of je moet een rotsvaste formule hebben die gegarandeerd oplevert.” Dat snap ik. Voor die mensen.

Zelf heb ik best een hekel aan marketingformules en het analyseren van cijfertjes. Toch was blijven zitten voor mij de onveiligste keus. Omdat ik er diep ongelukkig van werd. En ik mijn pensioen op die manier sowieso niet zou halen. Niet alles gaat om cijfertjes. Er is meer. Weten of iets klopt of niet. Een instinctief gevoel. Een diep verlangen. En het is altijd een gok. Ook bij die ene werkgever blijven werken, al voelt dat niet zo.

Je hart vergokken

Je hart vergokken is misschien het beste voorbeeld. Niemand kan je een happy ever after met iemand garanderen. Moet je dan maar, om zeker te zijn van geen hartenpijn, altijd alleen blijven? Terwijl je wel het allerliefst met iemand samen bent?

Ik gok graag op de mooist mogelijke uitkomst: tijd doorbrengen met degene van wie ik houd, en die ook houdt van mij. (Denk ik. Weet ik.) Ook al was dat één van de spannendste dingen die ik ooit deed (achter hem aangaan, ik schreef er een boek over.) Want ik leef nu. En niet over tien jaar, of over dertig jaar. Wat er wanneer ook gebeurt, gebeurt.  

Maar dan heb ik wel gedaan wat ik het allerliefste doe: mijn hart gevolgd. In alle belangrijke zaken: mezelf, mijn relaties, mijn werk en alles eromheen. Heb ik het dan altijd 100% voor elkaar. Nee. Maar dat is dus ook maar net hoe je het bekijkt. Geen dik pensioen, maar met vertrouwen geïnvesteerd in mijn bedrijf. Geen zekerheid, maar liefde. Heel veel liefde. En dat was de gevaarlijkste gok waard.

Want, zelfs als het mis gaat. Heeft dit nu kunnen zijn.

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (o.a. the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En lacht nog steeds om The Office.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button