De decemberdruk 

December kan tussen Sinterklaas en kerst heel gezellig zijn. Lichtjes, sneeuw, afspraakjes met mensen en warme chocolademelk. De één gedijt erop, met ‘Driving home for Christmas’ op repeat. Een ander vermijdt het liever, is ineens met de noorderzon vertrokken op vakantie. En de meeste mensen: kijken uit naar de kerst, maar kunnen met vlagen de decemberdruk als wat overweldigend ervaren.

Slepen met de kerstboom

Dit laatste kan voor iedereen gelden natuurlijk. De afsluiting van een jaar op het werk kan al drukker zijn dan normaal. Of anders zijn er wel kerstborrels- of diners waar je je gezicht moet laten zien. Thuis kan de aantocht van de (schoon)familie gemixte gevoelens bij je oproepen. Op de zaterdag ben je aan het slepen met een kerstboom. App’jes die je thuis nog even moet bespreken. Je kent het wel. 

En dan heb je nog de gróótste decemberdruk. Die ligt vaak op de schouders van de regelaar van het gezin. Degene die de planning maakt, de kerstboodschappen bedenkt, checkt of er voor iedereen wel een mooi cadeau is. En oh ja: de kerstkaarten niet vergeten natuurlijk hė! Heeft iedereen er een beetje zin in?

En jijzelf? Is het overweldigende, de decemberdruk, een beetje herkenbaar? 

De wereld vergaat niet

Het is best gek dat een maand waarin het weer buiten plotseling een stuk kouder is, je een stuk actiever moet zijn. Het is misschien wel fijn om ook momenten te vinden om vooral niets te hoeven. Of misschien even te checken hoe het met jezelf gaat. De wereld vergaat niet als we de kerstkaarten vergeten. Het leuke is: zodra je de tijd voor jezelf neemt om even op adem te komen. Lucht te scheppen. Een stuk wandelen helpt vaak al. Dat je ineens juist kunt beseffen dat niet alles evenveel prioriteit heeft – een speciale kerstmuziek-afspeellijst hoef je echt niet zelf te maken -, of dat niet alles ‘moet’ – laat die geprinte menu’s zitten, verras ze maar!

Je krijgt daardoor vanzelf weer ruimte, omdat je onderscheid maakt. Of delegeert (vooruit, laat dan de kinderen dit jaar de kerstkaarten schrijven.) En omdat je je misschien weer herinnert waarom en voor wie je het ook alweer doet. (Als je iets speciaal alleen voor de goedkeuring van je schoonzus doet, hoeft het misschien niet?) 

Van decemberdruk naar decemberspel

Wat je motivatie ook is, om iets wel of niet te doen: alles is oké. Iedereen mag de decembermaand helemaal zelf invullen. Ook al voelt dat niet altijd zo. Vergeet niet: ook anderen wensen jou net zo zoveel onbezorgdheid en plezier toe als jij hen wenst. Degene die daarvoor kan zorgen, ben jij. Probeer dus ook tijd voor jezelf te nemen. Dan ontstaat er vanzelf de ruimte om precies dat te doen wat je graag wilt doen in deze decemberdrukte.

Meer is vaak niet nodig.

Of je hebt vanzelf de energie om dat alsnog te doen. Dat beetje extra, wat je dan vaak nog met een glimlach doet ook. In plaats van met een vertrokken gezicht. Heb je het hem toch geflikt! Spelletjeavond begint nu al. Ontspannen voortbewegen in december is een spel dat je kunt spelen. Waarin je niets moet. Vergeet vooral niet regelmatig om je heen te kijken en ook jezelf te zien staan. Glaasje van je favoriete drankje erbij. Merry Christmas.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt en helpen we je zelf die verandering te maken. Ondertussen gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant