fbpx
 

Een burn-out voorkomen

Een burn-out voorkomen

Een burn-out voorkomen is wellicht niet iets waar je dagelijks mee bezig bent. Maar het voorkomen van stress en een te zware belasting is enorm waardevol voor jezelf, degenen om je heen, je gezondheid en je carrière.

Wat is een burn-out?
Burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als je een burn-out hebt voel je je “burned out”, of opgebrand. Je kunt geen energie meer vinden om werk te verrichten.

Hoe ontstaat een burn-out?
Burn-out verschijnselen die optreden voor de daadwerkelijke burn-out of tijdens de burn-out zijn bijvoorbeeld veel piekeren, afwezig door stress, niet het gevoel hebben controle over het leven te hebben en/of het moeilijk vinden van rust. Maar denk ook aan signalen die je lichaam je geeft, zoals bijvoorbeeld overmatig haaruitval, duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd of hartkloppingen.

Doorbreek de waan van de dag.

Juist door de waan van de dag en het achter de feiten aanlopen, hebben veel mensen niet de tijd bij deze symptomen stil te staan waardoor velen ‘plots’ verrast worden door een burn-out.

Oorzaken van een burn-out
Het aantal mensen dat last heeft van een burn-out stijgt nog ieder jaar. De oorzaken kunnen verschillend zijn, zoals een grote verhuizing, een scheiding, een flinke toename in de hoeveelheid werk, perfectionisme, of een opstapeling hiervan. Situaties die iedereen kan overkomen. Daarom is het belangrijk jezelf veerkrachtig genoeg te maken om op een goede manier met lastige situaties om te kunnen gaan.

10 adviezen voor een burn-out herstel

Behandelen van een burn-out
Indien je een burn-out hebt of merkt dat je er wellicht dicht tegen aanzit, dan heb je wellicht iets aan de volgende 10 adviezen voor een burn-out herstel:

  1. Erken dat je een burn-out hebt (en stel je eventuele werkgever op de hoogte).
  2. Ga op tijd slapen en probeer je te houden aan 8 uur slaap per nacht.
  3. Werk kortere tijdsperiodes.
  4. Stel lagere verwachtingen op werkgebied.
  5. Haal privé-afspraken waar je geen energie van krijgt uit je agenda.
  6. Delegeer meer taken. 
  7. Zeg nee als het niet kan en/of uitkomt.
  8. Probeer wat gezonder of bewuster te eten.
  9. Probeer regelmatig te wandelen.
  10. Plan voldoende leuke activiteiten en rustmomenten in.

Het eerste punt is één van de belangrijkste punten voor een burn-out herstel. Zodra je een burn-out niet erkent en daarin actie onderneemt, stel je het herstelproces uit met grote kans dat de situatie verergert.

Liever een burn-out voorkomen.

We hopen dat het niet tot een burn-out hoeft te komen.
Onze trainers helpen burn-outs bij mensen te voorkomen, met de cursus Persoonlijk Leiderschap. In deze cursus gaan we o.a. aan de slag met bewustwording, leren omgaan met tegenslagen en je grenzen leren herkennen en aangeven. Je krijgt concrete handvatten en inzichten aangereikt voor betekenisvolle veranderingen, meer zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Houdt verder heel veel van bokkepootjes. En koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En vindt The Office (alleen US gezien) geniaal.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button