Laden...
Als meisje van zeventien jaar

Als meisje van zeventien jaar

Uit 'Toen ik eindelijk durfde'.

Op Facebook zag ik laatst ‘before and after’-foto’s van een model dat er na tien jaar nog minstens zo fris en fruitig uitzag als vroeger. Zonder Photoshop. Het leek me een leuk experiment. Foto’s van tien jaar geleden opgraven en vergelijken met nu.

Ik bekijk de foto’s die voor me op de keukentafel liggen. Tien jaar geleden, als meisje van zeventien jaar, was ik wel héél jong, fris en fruitig. In bikini op het strand stond ik onbezorgd te lachen naar de camera. Hoe kan het dat ik mezelf mollig vond? Ik had toen maat 36. Vandaag de dag ben ik heel gelukkig met maat 38, zeker omdat ik nogal geschommeld heb met mijn gewicht de afgelopen jaren. Wat ‘ideaal’ maatje betreft is het 1-0 voor de zeventienjarige, qua attitude 1-0 voor de zevenentwintigjarige.

Als ik de foto’s verder onderzoek, is het zelfs zonder vergrootglas behoorlijk duidelijk dat mijn haar en huid er inmiddels drie keer beter uitzien dan destijds. Dat betekent 1-2 voor nu! En mijn kledingsmaak? Laat ik er maar gelijk 1-10 van maken. Over twintig jaar is de stand misschien weer andersom, al maak ik mezelf graag wijs dat ik niet alleen ouder, maar ook sterker (en mooier) word.

De foto’s van vroeger doen me even stilstaan bij de groei die we allemaal doormaken. Hoe ik als zeventienjarige anders in het leven stond dan nu. Ik zette voet in de grote, boze stad toen ik aan mijn studie begon. Die grote, boze stad is nu een vertrouwde plek, waarin ik rondren, sport, werk en leef. De diversiteit aan mensen en daarmee het onbekende, schrikte me als zeventienjarige af. Tegenwoordig is dat een van de belangrijkste redenen waarom ik van Rotterdam houd. Hoe alles en iedereen in elkaar opgaat. 

Het is bizar hoeveel een mens in tien jaar kan meemaken. Ik benijd dat zeventienjarige meisje niet, ze moet nog veel doorstaan voordat ze zevenentwintig wordt. En waar kan ik allemaal op terugkijken als ik ooit zevenendertig ben? Met de afgelopen tien jaar aan ervaring hoop ik in ieder geval iets meer voorbereid te zijn op die reis.
--- 
Uit het boek van trainer Chantal: 'Toen ik eindelijk durfde'. Benieuwd hoe het verder gaat? Je kunt het boek hier aanschaffen. (Recensies zijn trouwens terug te vinden op Bol.com.)

 

Boek van Trainer Chantal
Klik hier voor actuele blogs over weerbaarheid door trainer Chantal
Lees meer
Nieuwsbrief
Categories
Nieuwste artikelen
Agenda
Meest gelezen
Tags
Doyo
Bezoekadres:

Doyo
Zuideinde 44
2991 LK, Barendrecht
Email: info@doyotrainingen.nl
Tel: 0634243650

Wie we zijn →

DOYO OP SOCIAL MEDIA