fbpx

Beter voor mezelf zorgen

Crossfit Imbellem groepsfoto

Beter voor mezelf zorgen

Op een dag werd ik wakker. Gewoon echt wakker. Ik weet niet meer zeker of het door een boek, gesprek, gevoel, documentaire of alles bij elkaar kwam, maar ik bedacht me eindelijk het belangrijkste ooit:

Ik moet beter voor mezelf zorgen. 

Zoiets wat je weleens denkt, maar misschien wel nooit écht doet, voor een langere periode dan. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Ik werkte al jaren onmogelijke weken en met de komst van Boris plande ik elke minuut van de dag zorgvuldig in. Zoveel tijd moet ik voor Boris zorgen, zoveel tijd moet ik werken en dan heb ik nog een beetje tijd om te koken, enzo. Dat ik MS had telde niet eens mee.

Daar stond ik dan
Tot ik wakker werd van de zomer. Ik moest mijn prioriteiten verschuiven. Mijn gezondheid kwam nu op één. Hoe houd ik het anders vol, hoe kan ik anders voor anderen zorgen? Het begon met gezonder eten. Met aandacht voor grotere emotionele problemen. Met tijd maken voor lezen en persoonlijke ontwikkeling. En ondertussen, een maand geleden nu, stapte ik dan eindelijk een crossfit box in. Met een gericht doel: mijn blessures aanpakken. Hoewel ik oprecht bang was dat het het tegenovergestelde zou opleveren. Ik had een half jaar bijna geen karate getraind, niet kunnen hardlopen, de MS had mijn lichaam geveld. Een RSI-pols van het sjouwen. Mijn rug, nooit hersteld na de zwangerschap, was het al aan het begeven. En daar stond ik dan. Ik ging weer wat doen. In een crossfit box…

Ik durfde weer
Waar ik uiteindelijk bang voor was? Voor mezelf. Als ik train, karate of wat dan ook, houd ik te weinig rekening met mezelf, doe ik soms onhandige dingen en wil ik me niet laten kennen. Mijn CrossFit-coach Roel laat me trainen waar wel ruimte is. De dag na mijn eerste training voelde mijn rug al beter. Ik kon het niet geloven. Ik durfde weer. Stap voor stap werkte ik twee uur per week met Roel aan het sterker maken van mijn lichaam, mijn blessures overwinnen. Zelfs rondom de MS heen.

Door het zorgen voor mezelf…
Het is nog maar een maand later en ik heb mijn eerste twee WOD’s (Work Out of the Day, training in een groep) al achter de rug. Ik voel me fitter, sterker en slanker. Mijn karate-training gaat nu beter. Ik kan beter slapen. En ik heb vooral zin om dit door te zetten. Want crossfit is nog leuk ook. Ik gun het mezelf beginner te zijn en alles te mogen ontdekken, zoals ik het de mensen ook in mijn beginnersgroepen karate gun. Uiteindelijk, door het zorgen voor mezelf, kan ik veel beter voor anderen zorgen. Heb ik veel meer energie voor Boris. En kan ik veel meer gefocust werken. Beste beslissing ooit. Het is niet alleen fijn en een voorrecht, maar de investering ook meer dan waard.

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter, trainer en auteur van 'Toen ik eindelijk durfde'.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button