fbpx
 

Als hypersensitief mens

Als hypersensitief mens

Als hypersensitief mens heb ik het grootste deel van mijn leven me laten overweldigen door prikkels van buitenaf. Alles wat gebeurt, beleef ik redelijk intens. De sfeer die ergens heerst, blikken, de verwijten die tussen de regels door gezegd worden, de bedoelingen vooral. Helaas, niets ontgaat me. En met mijn idealistische inslag moest ik daar vaak wat mee.

Wat meer dan eens tot heftige confrontaties, ontslag en ontwrichting heeft geleid. 

Ik sla ervan op tilt

De komst van MS versterkte de hypersensitiviteit alleen maar. Ieder gesmak aan tafel, elk geurtje dat langskomt, de vragen die me gesteld worden als ik met iets anders bezig ben, maar ook de warmte van de zomer: ik sla ervan op tilt. Tegelijkertijd heeft het me ook veel gebracht. Ik kon er namelijk niet meer omheen: ik moest ermee aan de slag.

In de tijd waarin ik door de MS bijna letterlijk stil moest staan, heb ik mezelf onder een glasheldere loep gelegd. Ik leerde mezelf veel beter kennen. En gedurende dat (doorlopende) proces ben ik mijn mening en gevoel meer gaan waarderen. Niet meer dat wat ‘algemeen geaccepteerd’ of ‘mooi’ is. Maar dat wat ‘eigen’ is.  

Mijn lichaam en gewicht bijvoorbeeld, toch wel één van de grootste schaamte-thema’s onder vrouwen. Ik zie nu niet meer alleen die door de warmte opgeblazen buik, die heus ook wel door taartjes eten niet helemaal plat is. Ik zie mijn hele lichaam. En ik ben er blij mee. Ook met mijn buik. Die ik inmiddels zelfs vrouwelijk en sexy vind. 

Mezelf in al mijn kwetsbaarheid laten zien

Eerder kon ik heel goed mijn hypersensitiviteit verbergen. Maar ik ben gaan inzien dat juist die eigenschap me een betere trainer maakt. Niet alleen door mijn eigen reis daarin (die heftige impact van anderen ervaren en weten te verminderen), maar ook heel goed te horen wat deelnemers aan ons programma zeggen, en ze te zien voor wie ze echt zijn. 

Door niet meer te verbergen, ben ik me ervan bewust dat ik mezelf in al mijn kwetsbaarheid laat zien. En dat voelt meer dan oké. Ik ben niet langer bang ‘vreemd’ te zijn. Dat ik ‘anders’ ben is een gegeven, maar ook een kracht. Ik durf er meer op te leunen nu. En het te benoemen als een situatie zich voordoet, juist ook op een trainingsdag. 

Dat voelt enorm bevrijdend. Mezelf ervaren, kunnen uitdrukken, zonder tegengehouden te worden door niet-helpende zelfovertuigingen is ook nog eens exciting. Die voelbare potentie van meer geluk en berusting is bijna niet in woorden uit te drukken. Dat moet je zelf ervaren. Op jouw tempo.

Ben jij een hypersensitief mens?

Wees er vooral bewust van. Zie je hypersensitiviteit als indicatie. Leer te vertrouwen op je intuïtie. Geniet maar intenser van al die mooie dingen. En laat je niet alleen meer overweldigen door de (buiten)wereld. Observeer, leer jezelf te aarden en zet het strategischer in als je kracht. Voel je stap voor stap meer (tot) jezelf. 

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Houdt verder heel veel van bokkepootjes. En koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En vindt The Office (alleen US gezien) geniaal.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button