Laden...

Voordelen van een weerbaarheidstraining

Voor ieder mens is het belangrijk de weerbaarheid te vergroten. Die weerbaarheid gaat hand in hand met zelfvertrouwen.

Wanneer je met zelfvertrouwen de wereld tegemoet kunt treden, zul je merken dat je met plezier naar school gaat, omdat jij weet wie jij bent en waar je voor staat. 

Het maakt niet uit of je nu een leerkracht bent of een leerling. Ook veel leerkrachten zijn gebaat bij een grotere bewustzijn (of vergroting) van hun weerbaarheid. Die ze dan weer kunnen gebruiken om de weerbaarheid van leerlingen te vergroten. 

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarbij weerbaarheid het verschil maakt tussen je ongelukkig of gelukkig voelen. Tussen het gevoel hebben onder de voet te worden gelopen of zelf de controle te hebben.

De controle hebben is iets anders dan de macht hebben. Bij macht hebben sta je boven een ander en als je de controle hebt over een situatie en meer weerbaar bent, dan doe je dat met respect voor jezelf én de ander.

Weerbaarheid vergroten met een weerbaarheidstraining
Het kan je helpen om je weerbaarheid te vergroten door een training te volgen. In een training komen verschillende situaties aan de orde waarin jouw weerbaarheid het verschil kan maken. 

In dit artikel een aantal situaties waarbij jouw weerbaarheid de doorslag geeft. 

Pestkoppen op school
Op school kom je pestkoppen in vele soorten en maten tegen. Zelf weet je waarschijnlijk wel het verschil tussen een onschuldig lolletje van een klasgenoot of een ware pestpartij door één persoon of een groep. 

Het eerste ('plagen') komt minder vaak voor en je zult je zelf er ook wel eens ‘schuldig’ aan maken. Het tweede kan je leven, zowel op school als daarbuiten, goed vergallen. 

In het laatste geval denk je later misschien, “had ik maar…” of “was ik maar…” of “de volgende keer dan…”

Wanneer je meer weerbaar bent, kom je erachter dat de mening van een ander over jou helemaal niets met jou te maken heeft. Sterker nog, het gaat je eigenlijk niets aan. Je hoeft er niets mee te doen. 

In een weerbaarheidstraining leer je hoe je met je emoties om kunt gaan die je voelt in een pestsituatie. 

Ruzie
Het is nooit leuk om ruzie te hebben (of midden in een conflict te zitten). Het liefst loop je ervoor weg, maar je weet dat dat niet de oplossing is. 

Toch sta je vaak met je mond vol tanden en weet je niet hoe je adequaat en effectief kunt reageren. Een ruzie mag best even knallen, dan komen de emoties eruit. Adequaat reageren helpt om tot een oplossing te komen waar alle partijen blij mee zijn. 

Wanneer je meer weerbaar bent, kom je erachter dat je in een ruzie heel goed voor jezelf kunt opkomen. Je weet dat je niet alles dat een ander vindt en zegt hoeft te pikken. Je hebt respect voor jezelf en voor de ander en wilt graag werken aan een goede oplossing, ook als dat betekent dat je in verschil van mening uit elkaar gaat. 

In een weerbaarheidstraining leer je hoe je in een ruzie jezelf en de ander met respect kunt behandelen en benaderen. 

Negatieve gedachten
Je kunt ook het ‘slachtoffer’ zijn van je eigen negatieve gedachten. Je praat jezelf naar beneden, want je kunt toch niets of je bent een loser. 

Doorgaans komen negatieve gedachten op gang na bijvoorbeeld een ruzie of wanneer iemand je heeft gepest. Zelfs vermoeidheid kan de oorzaak zijn van negatieve gedachten. 

De gedachten wegdrukken heeft meestal geen effect. Het lijkt dan of ze dubbel zo hard terugkomen. 

Onthoud dat iedereen negatieve gedachten heeft, hoe jij ermee omgaat bepaalt wat je ermee doet. Acceptatie is daarin de eerste stap. 

Wanneer je meer weerbaar bent, kom je erachter dat je zelf je gedachten in de hand hebt. Je hoeft ze niet te denken en je hoeft er niets mee. Het zijn immers slechts gedachten. 

In een weerbaarheidstraining leer je hoe je zelf met je negatieve gedachten kunt omgaan, zodat ze niet jouw hele leven gaan beheersen. 

Nee kunnen zeggen
Heb je het gevoel dat jij altijd de persoon bent die dingen moet regelen voor feestjes, uitjes en opdraait voor het opruimen en de afwas na een feestje? Of dat jij degene bent die het meeste doet in een groepsopdracht? 

Dan is de kans groot dat je moeite hebt om nee te zeggen. Sterker nog: soms krijg je niet eens de kans om nee te zeggen, omdat men er al vanuit gaat dat je ja zegt!

Wanneer je meer weerbaar bent, kom je erachter dat jij grenzen hebt, die anderen dienen te respecteren. Je hoeft niet over je heen te laten lopen en op alles ja en amen te zeggen. 

In een weerbaarheidstraining leer je hoe je nee zegt, door je eigen grenzen te bepalen en te bewaken. 

Tot slot
Met meer zelfvertrouwen weten hoe je in verschillende situaties adequaat en effectief reageert. Dat is weerbaarheid. Daarmee zorg je ervoor dat je weer lekker in je vel zit en met plezier je dagelijkse dingen kunt doen. Jij weet immers hoe je het beste kunt reageren. 

Wil jij ook jouw weerbaarheid vergroten? Zodat je vol zelfvertrouwen in het leven staat? Neem dan contact met ons op.

Boek van Trainer Chantal
Klik hier voor actuele blogs over weerbaarheid door trainer Chantal
Lees meer
Nieuwsbrief
Categories
Agenda
Tags
Doyo
Bezoekadres:

Doyo
Zuideinde 44
2991 LK, Barendrecht
Email: info@doyotrainingen.nl
Tel: 0634243650

Wie we zijn →

DOYO OP SOCIAL MEDIA