Een ontwikkeltraject bespreken met je werkgever

Tot nu toe heb je voornamelijk vakinhoudelijke opleidingen gedaan. Je wilt juist meer te weten komen over jezelf. Erachter komen hoe je de dingen anders kunt doen. Je weet zelf wel al wat je wilt. Geen instant feel-good training voor thuis, geen week retreat op een tropisch eiland. Maar een zorgvuldig uitgedacht en gespreid traject waarvan je weet dat het je echt verder helpt. Meer helderheid geeft. Verandering teweeg brengt. Het zou geweldig zijn als jouw werkgever je de tijd, ruimte en liefst ook vergoeding gunt om het daadwerkelijk te kunnen doen. Maar, hoe ga je het gesprek aan? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet om je hierop voor het voorbereiden. 

5 tips om een ontwikkeltraject te bespreken met je werkgever

Tip 1: wat zijn legitieme redenen?
Bedenk je vooraf wat je redenen zijn om nu een traject in te gaan voor je persoonlijke ontwikkeling. Je hoeft niet al deze redenen te delen met je leidinggevende. Kies wat jij wilt delen. Een paar logische:

Voor werkgevers is investeren in persoonlijke ontwikkeling een manier om professionals te versterken en te ondersteunen in hun (echte) ambities. Zodat jij meer datgene kunt doen (op een manier) dat bij je past, je eigen veerkracht vergroot, je op meer vlakken kunt ontplooien. Als je een aanpakker bent met veel verantwoordelijkheidsgevoel, en vaker dan niet de neiging hebt jezelf voorbij te lopen: dan is het alleen maar helpend meer ruimte, rust en meer zelfbewustzijn te creëren.

Als je beter om kunt gaan met tegenslagen, verwachtingen beter kunt managen, en dichtbij jezelf kunt blijven (waardoor je kalmer het overzicht houdt), vergroot je ook je duurzame inzetbaarheid. Je bent minder snel overwerkt. Een andere reden is dat je door persoonlijke ontwikkeling jezelf als professional krachtiger neer kunt zetten. Je kunt met meer zelfvertrouwen voor jezelf staan. Je kunt met rust in je hoofd scherpere beslissingen maken. En beter aanvoelen wat anderen werkelijk (van je) vragen, zonder je dit direct persoonlijk aan te trekken. 

Tip 2: welk traject wil je aangaan en waarom precies deze?
Daar zijn natuurlijk talloze antwoorden op. Het is belangrijk dat je een programma uitkiest dat bij jou past, waar je de ruimte voor hebt, en waar je enthousiast van wordt. Een programma dat jou in beweging brengt, waarbij je goed begeleid wordt, zodat je het geleerde ook echt kunt toepassen in jouw dagelijkse leven. Zodat je positieve veranderingen merkt. En jouw werkgever ook. 

Tip 3: verdiep je in de mogelijkheden binnen jouw organisatie. 
Is er budget voor aanvullende opleidingen? Een persoonlijk budget? Of is er wellicht een apart budget voor duurzame inzetbaarheid waar je aanspraak op kunt doen? Soms zijn budgetten te combineren. Het is ook mogelijk dat in jouw CAO een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Als je deze informatie niet gelijk voor handen hebt, kun je even informeren bij HR of bij collega’s die al een ontwikkeltraject zijn aangegaan. Hier kun je naar verwijzen in je gesprek. 

Er zijn werkgevers waarbij je je persoonlijk opleidingsbudget een paar jaar op kunt sparen – maar op een bepaald moment wel ‘moet’ benutten anders komt het te vervallen. Als je eerder nog niet wist waar je het aan moest besteden (of je hoofd er niet naar stond): ontwikkelen kan zomaar leuk zijn! Kies iets wat bij je past, zodat je ernaar uitkijkt.

Tip 4: weet dat je geen gekke vraag stelt.
Een goede werkgever is zelf op de hoogte van de positieve impact van persoonlijke ontwikkeling, of staat hiervoor open. Sterker nog: steeds meer organisaties maken hier een prioriteit van. Zeker in deze arbeidsmarkt waarin personeel schaars is. Ruimte voor ontwikkeling kan zelfs net even dat extra zijn waarom iemand ergens solliciteert. Als je het niet vraagt, of aangeeft hier behoefte aan te hebben, weet je leidinggevende het niet. Het is goed mogelijk is dat je hier een positieve reactie op krijgt. 

Tip 5: wat is het jou waard? 
Wat als de budgetten niet toereikend zijn voor jouw wens? Bedenk je dan wat je eventueel zelf bereid bent te investeren in jezelf. Zeker als je liever iets kiest wat je echt graag wilt, dan iets uit het standaard aanbod van je werkgever. Als jij laat zien dat je een gedeelte voor je rekening neemt, kan het bedrag vanuit de werkgever misschien zelfs nog iets (halverwege de restsom?) opgehoogd worden. 

We hopen dat je je al wat beter voorbereid voelt met deze tips om coaching aan te vragen bij je werkgever. Remember: Nee heb je, ja kun je krijgen! Wil je het programma van Doyo Trainingen volgen, en zou je specifiek voor jouw situatie nog wat input willen? Geef ons gerust een seintje. We helpen je hier graag bij.

Toe aan een echte verandering?

In het Programma Zelfontwikkeling ontdek je wat je anders wilt en helpen we je zelf die verandering te maken. Ondertussen gesterkt door rust, inzicht en (zelf)vertrouwen. We zorgen ervoor dat je kennis gaat voelen en praktisch kunt toepassen. Zodat de verandering blijvend is.

Dit vind je misschien ook interessant