fbpx
 

5 tips om coaching aan te vragen

5 tips om coaching aan te vragen

Je wilt aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Tot nu toe heb je voornamelijk vakinhoudelijke opleidingen gedaan. Je wilt juist meer te weten komen over jezelf, en hoe je de dingen anders zou kunnen doen, krachtiger voor jezelf. Het is nu tijd. Hoewel dit een heel natuurlijke behoefte is, kun je toch een drempel voelen om dit aan te geven. Ook al weet je dat je werkgever gebaat is bij professionals die zelfbewust zijn. No sweat! Bereid je voor op je gesprek met onze 5 tips om coaching aan te vragen bij je werkgever. 

5 tips om coaching aan te vragen bij je werkgever


Tip 1: wat zijn legitieme redenen?

Bedenk je vooraf wat je redenen zijn om nu een traject in te gaan voor je persoonlijke ontwikkeling. Je hoeft niet al deze redenen te delen met je leidinggevende. Kies wat jij wilt delen. Een logische reden (en win voor jouw werkgever) is dat als jij je ontwikkelt op persoonlijk vlak, beter om kunt gaan met tegenslagen, verwachtingen van jezelf en anderen beter kunt managen, en dichtbij jezelf kunt blijven (beter kunt aanvoelen wat te veel zou kunnen zijn), je ook je duurzame inzetbaarheid vergroot. Je bent minder snel overwerkt.

Een andere reden is dat je door ontwikkeling jezelf als professional krachtiger neer kunt zetten. Je bent meer zelfbewust, en kunt met zelfvertrouwen beter voor jezelf staan. Je kunt daardoor met meer rust in je hoofd scherpere beslissingen maken en beter aanvoelen wat anderen werkelijk (van je) vragen, zonder dit je direct persoonlijk aan te trekken. 

Meer redenen kunnen we natuurlijk samen met je opstellen als je gebruik maakt van een kennismakingsgesprek.

Tip 2: welk traject wil je aangaan en waarom precies deze?
Daar zijn natuurlijk talloze antwoorden op. Het is belangrijk dat je een traject uitkiest die bij jou past, waar je de ruimte voor hebt, en waar je enthousiast van wordt. Een traject waarvan je voelt dat dit meer voor je doet dan enkel kennis opdoen. Anders zou je net zo goed een boek over ontwikkeling kunnen lezen. Een traject dat jou in beweging brengt, waarbij je goed begeleid wordt, zodat je het geleerde ook echt kunt toepassen in jouw dagelijkse leven. Zodat je positieve veranderingen merkt. En jouw werkgever ook. 

Tip 3: verdiep je in de mogelijkheden binnen jouw organisatie. 
Is er budget voor aanvullende opleidingen? Een persoonlijk budget? Of is er wellicht een apart budget voor duurzame inzetbaarheid waar je aanspraak op kunt doen? Soms zijn budgetten te combineren. Het is ook mogelijk dat in jouw CAO een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Als je deze informatie niet gelijk voor de hand hebt, kun je vooraf even informeren bij HR of bij collega’s die al een ontwikkeltraject zijn aangegaan. Hier kun je naar verwijzen in je gesprek. 

Er zijn werkgevers waarbij je je persoonlijk opleidingsbudget een paar jaar op kunt sparen – maar op een bepaald moment wel moet benutten anders komt het te vervallen. Als je eerder nog niet wist waar je het aan moest besteden (of je hoofd er niet naar stond): ontwikkelen kan zomaar leuk zijn! Kies iets wat bij je past, zodat je gemotiveerd bent.

Tip 4: weet dat je geen gekke vraag stelt.
Een goede werkgever is zelf op de hoogte van de voordelen van persoonlijke ontwikkeling, of staat hiervoor open. Sterker nog: steeds meer organisaties maken hier een prioriteit van. Zeker in deze arbeidsmarkt waarin personeel schaars is. Ruimte voor ontwikkeling kan zelfs net even dat extra zijn waarom iemand ergens solliciteert. Als je het niet vraagt, of aangeeft hier behoefte aan te hebben, weet je leidinggevende het niet. Weet dat je geen gekke vraag stelt. En het goed mogelijk is dat je hier een positieve reactie op krijgt. 

Lees hier ook ons artikel over goed werkgeverschap en hier een aantal voordelen voor de werkgever op een rij.

Tip 5: wat is het jou waard? 
Wat als de budgetten niet toereikend zijn voor jouw wens? Bedenk je dan wat je eventueel zelf bereid bent te investeren in jezelf. Zeker als je liever iets kiest wat je echt graag wilt, dan iets uit het standaard aanbod van je werkgever. Als jij laat zien dat je een gedeelte voor je rekening neemt, kan het bedrag vanuit de werkgever misschien zelfs nog iets (halverwege de restsom?) opgehoogd worden. 

We hopen dat je je al wat beter voorbereid voelt met deze tips om coaching aan te vragen bij je werkgever. Remember: Nee heb je, ja kun je krijgen! Wil je het programma van Doyo Trainingen volgen, en zou je specifiek voor jouw situatie nog wat input willen? Geef het aan in het vrijblijvende kennismakingsgesprek. We helpen je hier graag bij.  

Dit vind je misschien ook interessant

Chantal Straver
chantalstraver@gmail.com

Oprichter Doyo Trainingen. Trainer. En auteur. Voelt zich aardig Rotterdams, maar gedijt in West-Brabant. Altijd gefascineerd door zelfontwikkeling. Eet iedere dag mango. En drinkt graag koffie. Geniet van een acteur als Joaquin Phoenix (o.a. the Joker), luistert eeuwig naar muziek van Sade en Cigarettes After Sex. Kan alle boeken van Griet op de Beeck aanraden. Blijft het warm krijgen van Italië. En lacht nog steeds om The Office.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Call Now Button